Muzeul Mineritului

Publicat în: 
8 octombrie 2018

Una este să auzi despre minele de la Roșia Montană sau să citești despre ele în broșuri, și alta e să fii acolo și să pui degetul în urmele daltei cu care a lucrat, acum 2.000 de ani, muncitorul roman. E, practic, diferența dintre teorie și viață. Așa că luați-vă bocancii, haine groase și pregătiți-vă să coborâți 157 trepte în subteran, într-unul din cele mai interesante spații turistice românești: Muzeul Mineritului din Roșia Montană.

 

Vorbim, de fapt, despre moștenirea romană de la Roșia, prezentă concret prin galeriile romane care au făcut faimoasă întreaga localitate. Sunt milenare și, cel mai important, sunt perfect vizitabile la Muzeul Mineritului, deci pregătiți, și aici, aparatul foto.

Jos, sub pământ / Sursa foto: Florian-Rareș Tileagă

Muzeul se află la intrare în sat, pe stânga, la circa 20 minute de mers pe jos din piața veche. Înființat între 1970 și 1979, în incinta fostei exploatări aurifere, muzeul oferă trei secțiuni diferite, în egală măsură inedite, prezentând tezaurul tehnic cules de-a lungul a zeci de ani de conservare și săpături arheologice.

 

Tezaur sub pământ

 

Mai exact, galeriile romane, medievale și moderne, fiind singurele din lume ce pot fi vizitate in situ (adică în mediul lor natural). Excelenta lor conservare e datorată, spun muzeografii, ventilației naturale și a înclinației pereților subterani, care au permis autosusținerea labirintului de galerii, din care 150 m sunt amenajați turistic. Din fericire, ele pot fi vizitate fără echipament special, dar fiți gata pentru o experiență unică de coborâre pe 157 de trepte, în galerii înalte de 1,80 m și late de numai 1 m. Sunt locuri unde, acum sute de ani, praful irespirabil și luminile slabe de lămpaș se amestecau cu zgomote înfundate de daltă și ciocan, ale căror urme sunt vizibile și azi. Totul, pentru fascinantele firicele de aur și argint din pereți, pentru care săpătorii lucrau între 8 și 10 ore pe zi. Nici o mirare, așadar, că bărbații nu trăiau mai mult de 50 de ani...

 

Dar galeriile romane nu înseamnă doar atât. Aici au avut loc cele mai importante descoperiri, între 1786 – 1855, și anume cele 25 de tăbliţe cerate despre dreptul roman, aflate în colecția muzeului. Populaţia le ascunsese în mină, în momente de primejdie, astfel că ele au supravieţuit mai bine de 1.600 de ani. Tăblițele erau confecţionate din lemn de tei, acoperite cu un strat de ceară și sunt, azi, unicate din punct de vedere istoric. Ele conțin texte latine cu caracter juridic, contracte de vânzare-cumpărare, date despre condițiile de muncă din mină, atestând existenţa milenară a locuitorilor din acest ţinut. Cea mai importantă dintre tăblițe are înscrisă data de 6 ianuarie 131 d.Hr., fiind prima menţionare documentară a localităţii. De asemenea, în galeriile romane au fost descoperite fragmente de lemn datând încă din antichitate.

 

Exploatarea bogăţiilor subsolului a continuat, aici, de-a lungul vremii aproape două milenii când, în funcţie de autoritatea statală sub jurisdicţia căreia se afla, localitatea s-a numit fie Verespatak, fie Goldbach ori Roşia Montană. În prezent, zăcământul de aur din subteranul Roșiei Montană a rămas în jurul valorii de 300 de tone, fiind cel mai mare din Europa.

 

Tezaur la suprafață

În curtea muzeului / Sursa foto: Florian-Rareș Tileagă

Imediat după ce veți ieși din mină, veți descoperi muzeul în aer liber, adică o curte largă ce cuprinde lapidariul (colecție de pietre litice, sculptate și gravate) și expoziția de instalații pentru prelucrarea minereului auro-argintifer. Veți remarca atât vechile șteampuri din lemn de secol XVII, cât și un șteamp uriaș, modern, de tip californian, cu săgeți de fier. Acesta reprezenta nivelul tehnic maxim atins, în Europa, la finalul secolului al XIX-lea, fiind folosit la Roșia până după 1945, când a fost înlocuit. Șteampul era o instalație minieră pentru zdrobirea rocilor de extracție a aurului. După ce minereul era scos din galerii, era dus la șteampuri care, pentru a fi puse în funcțiune, era folosită forța umană sau animală. Abia mai târziu s-a recurs la forța apei.

 

Tezaur în vitrine

Sursa foto: Florian-Rareș Tileagă

În vitrinele celei de-a treia secțiuni a muzeuluie veți găsi toate descoperirile arheologice de care am vorbit până acum. Și nu numai. Nu ratați, aici, superba expoziţie documentară de fotografii, macheta unei galerii şi diverse obiecte, ce reflectă tradiţia minieră a localităţii, aflată intramuros (adică în interiorul orașului).

 

Program de vizitare: luni-vineri, 09:00 – 14.00

Telefon: 0258 783 165

Durata vizitei: aproximativ 1 oră și 30 minute

 

Florian-Rareș Tileagă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba-Iulia-Trip-Advisor-Certificat-de-excelenta-2018

Documentar

e-Accesibilitate

Suntem alături de persoanele cu deficienţe. În acest sens, oferim serviciul de e-Accesibilitate SensusAccess tuturor celor interesaţi, în mod gratuit.

Pentru a vizita pagina dedicată şi a folosi SensusAccess, Vă rugăm daţi click aici.

Alba-Iulia-Europe-Direct

Viziteaza Alba Iulia envelopephonemap-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram