O călătorie în timp, în Noaptea Muzeelor

Publicat în: 
16 mai 2018

Regi, împărați, eroi naționali, comandanți militari, arhitecți celebri, personalități întruchipate de istorici sau voluntari, își vor depăna propriile poveşti în faţa vizitatorilor veniţi la Alba Iulia pentru „Noaptea Muzeelor“. Altfel spus, vor da „viață“ expoziției Muzeului Național al Unirii, iar publicul va avea acces gratuit la o poveste vie.

Vreți să vă „întâlniți“ cu Mihai Viteazul, Avram Iancu, Horea? Dar cu artizanii Unirii Transilvaniei cu România? Cu Garda Națională de la 1918? Sau cu Ferdinand și Maria, încoronați la Alba Iulia,  în 15 octombrie 1922, ca suverani ai României Mari?

Totul este posibil la Alba Iulia, în Noaptea Muzeelor. Peste 40 de reenactori vor da „viață“ expoziției de bază a Muzeului Național al Unirii.

Istorie vie

Localnicii, dar și turiștii vor avea ocazia să „comunice“ cu personaje care au scris istorie pe aceste meleaguri. Organizatorii ne vor reaminti că începuturile orașului Alba Iulia se leagă de Apulum, denumirea latină  a orașului Alba Iulia, provenit din numele dacic al așezării Apoulon. În epoca romană, Apulum era cel mai important centru urban din Estul Imperiului Roman.

Atmosfera lumii antice, cu legionari romani, războinici daci, gladiatori și dansatoare, va fi reînviată în fața publicului de trupa de reenactment antic ce activează în municipiu-Garda Apulum.

În fața vizitatorilor vor  „defila“ și personajele istorice care și-au legat numele, într-un fel sau altul de Alba Iulia.  Astfel, vizitatorii vor avea ocazia să afle povestea exponatelor din „gura“ personalităților cheie ale epocii în cauză.

Va fi și noaptea vedetelor de marmură: Supereroul Hercules, Necruțătoarea Nemesis, Veselul Liber Pater.  Vizitatorii pot participa și la un atelier interactiv de scanare și vizualizare 3D a sculpturilor romane din colecțiile Muzeului.

Noaptea în care istoria prinde viaţă

Muzeul Naţional al Unirii a dat, din 2010, evenimentului „Noaptea muzeelor“ un concept special „Noaptea în care istoria prinde viaţă“, tocmai în ideea de a pune în valoare atât patrimoniului expoziţional de care dispune, dar şi impresionanta istorie a judeţului Alba şi a oraşului Alba Iulia

Programul evenimentului din 19 mai 2018:

Muzeul Național al Unirii Alba Iulia

Ora 19:00: Deschiderea oficială, Reprezentație Garda Apulum

Ora 19:45: Parada Personajelor istorice

Orele 20:00 – 01:00: Istoria prinde viață în muzeu - peste 40 de personaje istorice

Atelier de machete

Noaptea vedetelor de marmură: Supereroul Hercules, Necruțătoarea Nemesis, Veselul Liber Pater (prezentare expozițională – programul cultural Pantheon 3D)

Orele 20:00 – 22:00: Zei pe display: atelier interactiv de scanare și vizualizare 3D a sculpturilor romane (programul cultural Pantheon 3D)

Ora 24:00: Moment muzical … Jazz-Laura Orian

Strada Muzeului

Orele 22.00-01.00

Ateliere antice

  • batere de monede                                 ”plante magice” dacice
  • fierărie dacică                                        pielărie
  • prelucrare os           confecționat podoabe

Ora 22:00: Reprezentație Garda Națională și Personalitățile Unirii

Orele 23:00 – 24:00;  Dansuri romane / Magna Nemesis; Lupte de gladiatori/Ludus Apulensis

Museikon

Orele 20.00-01.00-Ateliere de grafică și pictură

Ora 21:00-Moment muzical. Jazz. Laura Orian

Foto: Atmosferă în Noaptea Muzeelor la edițiile anterioare/Credite: Ania Ciolacu

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba-Iulia-Trip-Advisor-Certificat-de-excelenta-2018

Documentar

e-Accesibilitate

Suntem alături de persoanele cu deficienţe. În acest sens, oferim serviciul de e-Accesibilitate SensusAccess tuturor celor interesaţi, în mod gratuit.

Pentru a vizita pagina dedicată şi a folosi SensusAccess, Vă rugăm daţi click aici.

Alba-Iulia-Europe-Direct

Viziteaza Alba Iulia envelopephonemap-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram