O cascadă cât zece: Vârciorog

Publicat în: 
13 aprilie 2017

Nu e cea mai mare cascadă din județul Alba, nu are debit mare, nu e nici măcar impresionantă ca fir de despletire a apei. Cu toate astea, Cascada Vârciorog face cât zece la un loc. Și nu exagerăm afirmația. Dacă vă veți afla în Alba Iulia, notați în agendă o călătorie la Vârciorog, de lângă Arieșeni. Vă va lua câteva ore, dus-întors, dar merită efortul, cel puțin ca drumeție, priveliște, experiență montană autentică.

 

Experiența de care vorbim începe din minutul în care vă veți desprinde de drumul național, pe drumul forestier care urcă la cascadă, preț de 3 km. Drumul e îngust, cu noroi, cu bolovani îngropați în drum, e acoperit de brazi. Veți traversa de câteva ori un pârâu și veți fi nevoiți, la un moment dat, să părăsiți mașina, ca să continuați pe jos. Ei bine, din acel moment totul devine intim, direct, ca orice drumeție montană care presupune folosirea picioarelor și a mâinilor, pentru a vă menține pe cărare. Iar la final, spre cascadă, drumul se va îngusta tot mai mult sub brazi și veți auzi zgomotul cascadei care, practic, încheie traseul turistic. E tot ce poate fi mai liniștitor și frumos: apă învolburată, pietre umede, vegetație luxuriantă și copii jucându-se în apă. Iată de ce, ca stare a călătoriei, ca satisfacție a ajungerii la destinație, ca priveliște-surpriză, la final de drum, Vârciorog e mai presus de alte destinații.

 

Studiile geografice, făcute aici de-a lungul anilor, spun că rezervația – de tip geologic și peisagistic – se află în masivul Biharia din Munții Bihor. E situată la cota 1.140, pe Valea Vârciorog, o vale tânără cu multe rupturi de pantă, între care cea mai mare e cascada, înaltă de 15 m. Aici, apa cade dintr-o singură săritură, săpând la bază o mare scobitură, evident impresionantă și atrăgătoare mai ales pentru cei care vor să se răcorească.

 

Acces la Cascada Vârciorog

 

Rută: Alba Iulia – Abrud (DN 74) – Câmpeni (DN 74 A) – Arieșeni (DN 75)

Descrierea rutei: accesul pornește din DN 75, la ieșire din Arieșeni înspre Ștei (Bihor), pe un drum industrial care o ia la stânga. Drumul are o lungime de 3,5 km până la rezervație și e doar parțial accesibil pentru patru roți, dat fiind că traversează pârâul. Drumul e noroios și bolovănos, așadar recomandăm parcarea mașinilor în oricare dintre refugiile de lângă aceste traversări peste vale. Accesul pe jos este abordabil de către orice tip de turist, indiferent de vârstă.

Distanţă de la Alba Iulia la cascadă: 124 km

Durată: aproximativ 3 ore 30 minute, fără popasuri

 

Florian-Rareș Tileagă

FOTO:
Bălăceală la Cascada Vârciorog, în miez de iulie / Sursa foto: Florian-Rareș Tileagă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba-Iulia-Trip-Advisor-Certificat-de-excelenta-2018

Documentar

e-Accesibilitate

Suntem alături de persoanele cu deficienţe. În acest sens, oferim serviciul de e-Accesibilitate SensusAccess tuturor celor interesaţi, în mod gratuit.

Pentru a vizita pagina dedicată şi a folosi SensusAccess, Vă rugăm daţi click aici.

Alba-Iulia-Europe-Direct

Viziteaza Alba Iulia envelopephonemap-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram