O rezervație de milioane... de ani: Dealul cu Melci

Publicat în: 
11 aprilie 2017

Rezervația Dealul cu melci, deși se află lângă șosea, e aproape imposibil de observat din mers. Acoperit și umbrit de copaci, Dealul cu Melci nu se vede și nu fură privirile, precum Cascada Pișoaia, aflată la mică distanță. Dealul cu Melci este acea rezervație valoroasă nu ca peisaj, ci ca structură, și doar un ochi de geolog o va vedea. Nu se află la mare distanță de Alba Iulia – doar 100 km – și doar două ore vă va lua, ca să ajungeți acolo. Drum bun, pregătiți aparatul foto!

IP1T5525

Încrustații în piatră / Sursa foto: Mihai Lazăr

 

„Melcii” sunt, de fapt, formațiuni încrustate în piatră acum 65-70 milioane de ani, în vremea când în locul unde se aflăm acum Apusenii exista o mare pe nume Tetis. Sub presiunea apei și sub acțiunea timpului, peste 30 de specii de moluşte şi-au lăsat aici „amprenta”, pe o suprafaţă de 4,30 ha, alcătuind acest recif senonian. Sunt forme și mărimi variate, cimentate în stâncă.

 

Cu toate că vârful Dealului cu Melci nu se înalţă decât cu 15 m, față de sol, rezervaţia atrage, totuși, atenția prin aspectul ei bizar. Aflat în imediata vecinătate a Cascadei Pişoaia, în dreapta satului Vidra pe direcţia de urcare înspre satul Avram Iancu, Dealul cu Melci presupune aproximativ acelaşi acces ca şi cascada. În dreptul Dealului însă, la podul Nemeş, se află o staţie şi un indicator turistic, ce asigură accesul direct spre rezervaţie. Se află la baza versantului drept al Văii Slatina, pe o porţiune destul de restrânsă de pământ.

 

Acces la Dealul cu melci

 

Rută: Alba Iulia – Abrud (DN 74) – Câmpeni (DN 74 A) – Nemeși (DJ 762)

Distanţă de la Alba Iulia la rezervație: 100 km

Durată: aproximativ 2 ore, fără popasuri

 

Florian-Rareș Tileagă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba-Iulia-Trip-Advisor-Certificat-de-excelenta-2018

Documentar

e-Accesibilitate

Suntem alături de persoanele cu deficienţe. În acest sens, oferim serviciul de e-Accesibilitate SensusAccess tuturor celor interesaţi, în mod gratuit.

Pentru a vizita pagina dedicată şi a folosi SensusAccess, Vă rugăm daţi click aici.

Alba-Iulia-Europe-Direct

Viziteaza Alba Iulia envelopephonemap-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram