Pădurea Sloboda. Pădurea liniștii

Publicat în: 
5 iunie 2019

Aiudul nu e doar muzee, biserici şi ziduri cu creneluri. Dincolo de oraş, pe șoseaua de munte care duce la Rîmeţ, începe Pădurea Sloboda, rezervație botanică. Un loc în care spectacolul verde o să vă fure din primul minut în care veți intra în aria rezervației. Mai ales acum, vara, când peisajele sunt mai explozive ca oricând. Așa că, dacă vreți o gură de aer curat, la doar 47 km de Alba Iulia, poftiți în Pădurea Sloboda.

 

Pădurea Sloboda, vara / Sursă foto: Florian-Rareș Tileagă

Pădurea Sloboda, vara / Sursă foto: Florian-Rareș Tileagă

Drumul porneşte chiar din Aiud și trece prin Aiudul de Sus, de unde continuă la dreapta, pe DJ 107 I. Trece prin satele Rîmeţ, Ponor, Bucium, până la Abrud. Dar pădurea e dincoace de toate aceste localităţi, astfel că accesul se face rapid și ușor, fiind perfect atât pentru mașină și motocicletă, cât mai ales pentru bicicletă sau mersul pe jos. Ca turiști iubitori de aer montan, vă recomandăm, firește, a doua variantă.

 

Patru roți vs. două picioare / Sursă foto: Florian-Rareș Tileagă

Patru roți vs. două picioare / Sursă foto: Florian-Rareș Tileagă

Pădurea despre care vorbim a fost declarată rezervație botanică în 1969. Ca atare, nu e orice pădure. Din punct de vedere ştiinţific, este specială deoarece conservă fragmente de ecosisteme forestiere specifice pentru partea de vest a Podişului Transilvaniei, remarcabile mai ales în partea de pădure ce se întinde de la cabana Sloboda până la păşunile locuitorilor din Rîmeţ. Se află în Dealurile Aiudului, la poalele estice ale Munţilor Trascău, la altitudini de peste 700 m; de fapt, este un ţinut piemontan, aşadar de tranziţie între Culoarul Mureşului şi Trascău, cu versanţi abrupţi şi văi adânci. Iar porţiunea cu arborete valoros este o alternanţă absolut impresionantă de gorun, făget, fag, carpen, încheiată cu o alee de molizi bătrâni, pe culmea dealului.

 

Important este că Pădurea Sloboda intră pe lista lungă cu zone ale judeţului care mustesc de peisaje verzi. Poziţia sa se integrează pe un traseu atractiv, care străbate zona de podiş a Aiudului, până la regiunea calcaroasă şi înaltă a Trascăului. Ce mai rămâne de zis? Drum bun!

 

Acces la Pădurea Sloboda

 

Rută: Alba Iulia – Aiud (DN 1) – Aiudul de Sus (DJ 107 I)

Distanţă de la Alba Iulia la Pădurea Sloboda: 47 km

Durată: aproximativ 1 oră 10 minute, fără popasuri

 

Florian-Rareș Tileagă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba-Iulia-Trip-Advisor-Certificat-de-excelenta-2018

Documentar

e-Accesibilitate

Suntem alături de persoanele cu deficienţe. În acest sens, oferim serviciul de e-Accesibilitate SensusAccess tuturor celor interesaţi, în mod gratuit.

Pentru a vizita pagina dedicată şi a folosi SensusAccess, Vă rugăm daţi click aici.

Alba-Iulia-Europe-Direct

Viziteaza Alba Iulia envelopephonemap-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram