Paragina fotografiabilă

Publicat în: 
10 aprilie 2018

Veche din secolul XIII, biserica reformată din Șard se află în centrul satului şi nu avem nici un dubiu că vă va surprinde, pentru că are toate ingredientele unui tărâm de poveste. Ziduri groase, butucănoase şi îmbrăcate în iederă nu lasă privirea să treacă dincolo, deşi ştii bine că acolo e ceva. Ceva ce încă din stradă pare să merite câteva cadre bune.

Biserica reformată din Șard/ Sursa foto: Florian-Rareș Tileagă

Turnul i se vede de la mare distanță. La fel de vizibil este și bastionul de pe latura de nord a fortificației bisericii, care mai degrabă e în ruină decât în picioare. Bastionul vă va oferi, de altfel, și un scurt fior horror, prin aspectul său umbros, acoperit de iederă. Iar înăuntru, în curtea fortificației, livada frumos aranjată şi iarba proaspăt tunsă îţi amintesc că te afli, totuşi, pe teren săsesc...

Poarta bastionului / Sursa foto: Florian-Rareș Tileagă

Însă abia priveliştea bisericii e cea care vă va uimi cu adevărat. E masivă, e complexă, etalându-şi sinteza de stiluri (basilică romanică, cu modificări gotice în secolul XV, şi baroce în secolul XVIII, odată cu reconstrucţia turnului). O stare de paragină generală îmbracă exteriorul, contrastând însă cu interiorul: plastică arhitectonică gotică, curățenie, rânduială – nici n-ai zice că înăuntru totul e atât de bine alcătuit și păstrat.

Biserica reformată din Șard. Privire frontală / Sursa foto: Florian-Rareș Tileagă

Acces la biserica din Șard

 

Rută: Alba Iulia – Șard (DN 74)

Distanţă de la Alba Iulia la Șard: 7 km

Durată: aproximativ 15 minute, fără popasuri

 

Florian-Rareș Tileagă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba-Iulia-Trip-Advisor-Certificat-de-excelenta-2018

Documentar

e-Accesibilitate

Suntem alături de persoanele cu deficienţe. În acest sens, oferim serviciul de e-Accesibilitate SensusAccess tuturor celor interesaţi, în mod gratuit.

Pentru a vizita pagina dedicată şi a folosi SensusAccess, Vă rugăm daţi click aici.

Alba-Iulia-Europe-Direct

Viziteaza Alba Iulia envelopephonemap-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram