Parțial uitate, integral valoroase: bisericile săsești din Podișul Transilvaniei

Publicat în: 
1 noiembrie 2017

Există locuri, în județul Alba, a căror valoare este atât de evidentă, încât am fi tentați să credem că sunt promovate, turistic, așa cum trebuie. Că le calcă pragul o mulțime de turiști și de fotografi și că au succesul turistic pe care îl merită. Lucrurile, în realitate, nu sunt așa. Iată de ce, mai jos, am decis să promovăm câteva dintre spațiile culturale care au valoare imensă și care, direct proporțional, ar trebui promovate ca atare. Ele sunt bisericile săsești fortificate din Podișul Transilvaniei. Un tezaur inestimabil, aflat la doar câteva zeci de kilometri de Alba Iulia.

 

Biserica evanghelică din Mănărade

 

Biserica evanghelică din Mănărade / Sursa foto: Florian-Rareș Tileagă

Interiorul bisericii evanghelice din Mănărade / Sursa foto: Florian-Rareș Tileagă

Imensă, impunătoare prin stilul neogotic, biserica a fost edificată în 1864, înlocuind bazilica veche, aşezată în centrul unei incinte neregulate, aproximativ ovală. Noua biserică, însă, ocupă partea de sud-est a incintei; restul spaţiului e împărţit în două laturi (din piatră brută şi, respectiv, cărămidă), fiind diferite ca grosime şi înălţime. Istoricii spun că, pe lângă turnurile existente, fortificaţia  bisericii deţinea încă două turnuri, nu mai puțin masive. În interiorul curtinei se mai observă urmele unor camere de refugiu pentru momente de pericol şi, în exterior, un şanţ de apărare umplut cu apă de la pârâul din apropiere.

 

Acces la biserica evanghelică din Mănărade

 

Rută: Alba Iulia – Teiuș (DN 1) – Blaj (DN 14 B) – Mănărade (DN 107)

Distanţă de la Alba Iulia la Mănărade: 57 km

Durată: aproximativ 1 oră, fără popasuri

Pentru acces în biserică, contactați casa nr. 41, str. Principală

 

Biserica evanghelică din Valea Lungă

 

Biserica evanghelică din Valea Lungă / Sursa foto: Florian-Rareș Tileagă

Tavanul bisericii din Valea Lungă / Sursa foto: Florian-Rareș Tileagă

Splendidul monument gotic se află chiar în centrul satului, pe o colină. De acolo, de sus, îndeplinea rolul militar de supraveghere a întregii văi. La începuturi, în secolul al XIV-lea, biserica era, de fapt, bazilică gotică cu cor pătrat. Mai apoi, odată cu secolul al XVIII-lea, au avut loc transformările esenţiale care au dus la forma de azi. Vorbim despre sistemul de boltire al corului şi, mai ales, despre zidul de apărare al bisericii, de formă circular-ovală datorită conformaţiei terenului. Iniţial, zidul avea înălţimea de peste 7 m. Azi, atinge doar 4 m. S-au mai păstrat două turnuri exterioare de flancare, cu metereze, dar e posibil ca fortificaţia să mai fi avut încă trei turnuri.

 

Acces la biserica evanghelică din Valea Lungă

 

Rută: Alba Iulia – Teiuș (DN 1) – Blaj (DN 14 B) – Valea Lungă (DN 107)

Distanţă de la Alba Iulia la Valea Lungă: 45 km

Durată: aproximativ 50 minute, fără popasuri

Pentru acces în biserică, contactați casa aflată lângă școala primară din sat

 

Biserica evanghelică din Jidvei

 

Satul ar trebuie să fie vestit nu doar pentru brand-ul viniviticol, ci și pentru biserica evanghelică, aşezată chiar în centru, în spatele primăriei. Turnul ei  se vede de oriunde, deci e simplu de găsit. Specialiştii o interpretează drept bazilică romanică cu trei nave sau ca biserică-sală în stil gotic din secolul al XV-lea, suferind mari transformări în secolul al XVIII-lea, odată cu evoluția barocului. Dedicată Sfintei Cecilia din Jidvei, „biserica saşilor” e înzestrată, în secolul al XIX-lea, cu altar de lemn pictat clasic, înlocuindu-l pe cel vechi, extrem de valoros, donat bisericii evanghelice din Tătârlaua. Şi, ca la orice lăcaş săsesc, nu lipsesc zidurile de incintă, din care se mai poate admira turnul de poartă, dezvoltat pe patru nivele.

 

Acces la biserica evanghelică din Jidvei

 

Rută: Alba Iulia – Teiuș (DN 1) – Blaj (DN 14 B) – Jidvei (DN 107)

Distanţă de la Alba Iulia la Jidvei: 54 km

Durată: aproximativ 1 oră, fără popasuri

Pentru acces în biserică, contactați casa aflată în aceeași clădire cu primăria din sat (nr. 15)

 

Biserica evanghelică din Cenade

 

Corul bisericii din Cenade / Sursa foto: Florian-Rareș Tileagă

Intrarea în biserică / Sursa foto: Florian-Rareș Tileagă

Șase secole stau în spatele superbei biserici din Cenade, care, la fel ca celelalte biserici despre care am vorbit mai sus, se impune ca un ansamblu arhitectonic excepţional, bine întărit, vădind bunăstarea din acea epocă a comunităţii. Dovadă stă atât incinta ovală de ziduri, cât şi turnul de poartă cu contraforturi, ambele impunătoare. Cât despre clădirea în sine a bisericii, aceasta este de tip „sală”, specifică arhitecturii religioase medievale. Modificări importante au avut loc apoi în secolul al XIX-lea, când a fost ridicat un nou turn. Corul a fost reconstruit între 1905 şi 1906, iar renovări şi restaurări au avut loc după 1989.

 

Acces la biserica evanghelică din Cenade

 

Rută: Alba Iulia – Teiuș (DN 1) – Blaj (DN 14 B) – Cenade (DN 107)

Distanţă de la Alba Iulia la Cenade: 57 km

Durată: aproximativ 1 oră, fără popasuri

Pentru acces în biserică, contactați căminul de bătrâni, aflat lângă biserică

 

Biserica evanghelică din Bălcaciu

 

Ansamblul fortificat al bisericii evanghelice din Bălcaciu / Sursa foto: Florian-Rareș Tileagă

Casa parohială din Bălcaciu / Sursa foto: Florian-Rareș Tileagă

Deși am lăsat-o la urmă, biserica săsească din Bălcaciu este, credem noi, cea mai impunătoare dintre toate. O simplă privire asupra dealului, pe vârful căruia se află, vă va convinge de asta. Iniţial, biserica era prevăzută cu două rânduri de ziduri, marcate cu bastioane, dar care ulterior au fost dotate treptat cu un turn de poartă şi alte şase de apărare, cu metereze pentru arme de foc. Acestea, însă, erau turnuri de tip „coajă”, cu zidărie doar pe cele trei laturi exterioare, cea interioară fiind lăsată liberă. Curtina de afară mai avea camere de refugiu pentru familiile din sat, având până şi o fântână adâncă de 25 m, cuptor cu pâine, râşniţe, ateliere. Era, deci, bine organizată, în pragmaticul stil săsesc de aprovizionare, în ideea de a rezista asediilor. Unele modificări au urmat în secolul al XIX-lea, când a fost ridicat un nou turn, din clădirea veche păstrându-se reduitul de deasupra corului. Fiind unul dintre cele mai întărite ansambluri, biserica denotă şi azi forţa materială a comunităţii din acea epocă.

 

Acces la biserica evanghelică din Bălcaciu

 

Rută: Alba Iulia – Teiuș (DN 1) – Blaj (DN 14 B) – Bălcaciu (DN 107)

Distanţă de la Alba Iulia la Bălcaciu: 55 km

Durată: aproximativ 1 oră, fără popasuri

Pentru acces în biserică, contactați casa parohială, aflată în dreapta bisericii

 

Florian-Rareș Tileagă01

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba-Iulia-Trip-Advisor-Certificat-de-excelenta-2018

Documentar

e-Accesibilitate

Suntem alături de persoanele cu deficienţe. În acest sens, oferim serviciul de e-Accesibilitate SensusAccess tuturor celor interesaţi, în mod gratuit.

Pentru a vizita pagina dedicată şi a folosi SensusAccess, Vă rugăm daţi click aici.

Alba-Iulia-Europe-Direct

Viziteaza Alba Iulia envelopephonemap-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram