Pârtiile din Arieșeni. Scurtă descriere

Publicat în: 
8 martie 2019

Oricâte pârtii noi ar apărea în România, cele vechi își mențin supremația. Este o rezistență care sfidează avantajele de lungime și de mai bună amenajare a celor noi și care confirmă orientarea românului înspre tot ceea ce e vechi, probat și statornicit. Pur și simplu vezi mai mulți schiori în Păltinișul vechi decât la Arena Platoș, sau mai mulți în Parâng decât la Șureanu. Sigur, intră aici și alte aspecte (acces, tarife, posibilități de cazare), dar ideea e că ne place mai mult să fim relaxați decât provocați.

 

Așa se explică, cred, numărul mare de turiști care dau năvală la Arieșeni, din Munții Apuseni (județul Alba). Tehnic, lucrurile stau „subțire” în raport cu alte stațiuni (trei pârtii, cu lungime de 3.000 m, 1.400 m altitudine maximă) și e uimitor că turiștii din Alba Iulia, de pildă, aleg să meargă mai mult în vechiul Arieșeni decât la Șureanu (din același județ), deși durata drumului e aceeași.

 

Arieșeni. Sau Vârtop, un nume de stațiune scris cu alb în mintea a sute de mii de români care și-au petrecut concediile acolo în ultimele decenii. E un nume de care se leagă, concret, istoria sporturilor de iarnă din Apuseni, fiind ca o țară de baștină a zăpezii. Spun asta fiindcă, în ciuda altitudinii nu foarte mari, stratul de omăt este enorm la Arieșeni, dat fiind că masivul Bihor din Apuseni (în care se află stațiunea) e primul din vestul țării unde se descarcă norii de zăpadă.

 

Cele trei pârtii din zona Arieșeni, deși sunt împărțite pe două județe și au patroni diferiți, sunt percepute ca formând același domeniu schiabil. Nu e OK din punct de vedere turistic, fiind încă un caz românesc de „grădini vecine” și, deci, de skipass-uri multiple. Pârtiile Vârtop 1 și Vârtop 2 sunt în județul Alba (comuna Arieșeni) iar pârtia Piatra Grăitoare se află în județul Bihor (orașul Nucet); sunt extrem de apropiate unele de altele și e simplu să dai o fugă în Bihor, de pildă, dacă tot ești la Arieșeni... Și, tocmai fiindcă vorbim de trei pârtii (deci de trei domenii schiabile separate), vei citi mai jos despre trei locuri în care poți schia.

 

Pârtia Vârtop 2 (lungime: 430 m, nivel: începător). E „sala de curs” a tuturor celor ce învață primii pași de schi. De dimineața până seara, pe Vârtop 2, vocile instructorilor de schi sunt, de ani de zile, „muzica” obișnuită a pârtiei. Accesibilă oricui datorită înclinației mici (excepție făcând partea superioară, pe o lungime de circa 30 m), a lățimii generoase și a diferenței mici de nivel (105 m), Vârtop 1 este aproape perfectă pentru abc-ul sporturilor de iarnă, fie schi, fie snowboard.

Pârtia Vârtop 2, la Arieșeni / Sursa foto: Florian-Rareș Tileagă

Pârtia Vârtop 1 (lungime: 1.000 m, nivel: mediu). Mult mai lată, mai lungă și mai interesantă decât Vârtop 2 este pârtia Vârtop 1, pentru coborârea căreia îți trebuie nițel mai mult curaj și, bineînțeles, mai multă măiestrie. E provocarea pentru care nu e destul să știi „să aluneci” pe schiuri; e imperativ să stăpânești tehnica cristianiilor prin derapaj și a frânării bruște pe pantă abruptă. E nevoie, adică, să schiezi. Pârtia prezintă o diferență de nivel de 200 m, pe o lungime de 1.000 m, raport ce se reflectă în înclinația mare, cel puțin în jumătatea de sus. Din păcate, însă, când e aglomerație, Vârtop 1 seamănă mai degrabă cu un câmp de luptă plin de sânge. Ciocnirile grave sunt la ordinea zilei iar statisticile salvamontiștilor din Alba (sătui, deja, să care victime cu picioare și mâini rupte din motive stupide ca teribilismul, beția, lipsa echipamentului) spun că la Arieșeni sunt accidente într-o zi câte sunt la Șureanu într-un an...

 

Pârtia Piatra Grăitoare (lungime: 1.600 m, nivel: începător / avansat / expert). Numele îi vine de la stânca aflată la sud de pârtie și care, prin dispoziția pereților, creează ecouri profunde ori de câte ori se produc sunete în apropierea ei. În ultimul timp, însă, Piatra Grăitoare s-a impus în conștiința turiștilor datorită pârtiei cu același nume, din Nucet, pentru care există un telescaun impresionant și o amenajare satisfăcătoare. Totuși, un minus al pârtiei ține de gradul ei variat de dificultate. Adică ușor pe 80% din lungime (plictisitor pentru avansați, convenabil pentru începători) și foarte ridicat (atrăgător pentru profesioniști, imposibil pentru începători) pe finalul pârtiei. În plus, prețurile par a fi – conform multor comentarii de pe internet – cam mari.

 

Vrei să schiezi la Arieșeni? Go for it, în ciuda minusurilor de mai sus (în care aș strecura amabilitatea redusă a celor ce prestează servicii, amestecul inestetic de pensiuni și lipsa aproape totală de civilitație pe pârtie). Peisajele sunt splendide, zăpada e uriașă, există nocturnă și webcam, accesul e direct (pe asfalt, nota bene) iar serviciile (școli de schi, cazare, închirieri) sunt puse la punct.

 

Acces spre pârtii: pârtiile se află pe granița dintre județele Alba și Bihor, lângă șoseaua DN 75. Rută în județul Alba: Câmpeni – Albac – Arieșeni. Rută în județul Bihor: Beiuș – Ștei – Nucet.

 

Florian-Rareș Tileagă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba-Iulia-Trip-Advisor-Certificat-de-excelenta-2018

Documentar

e-Accesibilitate

Suntem alături de persoanele cu deficienţe. În acest sens, oferim serviciul de e-Accesibilitate SensusAccess tuturor celor interesaţi, în mod gratuit.

Pentru a vizita pagina dedicată şi a folosi SensusAccess, Vă rugăm daţi click aici.

Alba-Iulia-Europe-Direct

Viziteaza Alba Iulia envelopephonemap-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram