Pe două roți

Publicat în: 
18 octombrie 2017

Că e motocicletă sau bicicletă, starea de călătorie a celui ce se află cu mâinile pe ghidon este cam aceeași: de plutire în aer liber. De libertate supremă și de contact nemijlocit cu natura. Dacă aveți chef de o ieșire cu bița sau cu motorul și vă aflați, cumva, în Alba Iulia, e bine să știți că aveți la îndemână multe de variante. Toate, colorate în nuanțe de toamnă, adică perfecte pentru o ieșire de neuitat.

Ghidoane, mănuși, aventură / Sursa foto: Florian-Rareș Tileagă

Variate ca dificultate, lungime și spectaculozitate, aceste rute sunt asfaltate și sunt deja celebre în comunitățile de cicliști și motocicliști, care le folosesc din plin în fiecare an, în special în perioada martie-decembrie.

 

De la Ciugud la Daia

 

La mică distanță de Alba Iulia există o încrengătură de șosele comunale, absolut splendide pentru mersul pe două roți. Sunt scurte, spectaculoase, imprevizibile, pline de natură inspirantă și provocatoare ca efort, dacă vorbim de cicloturism. Traseele leagă satele Ciugud, Straja, Limba, Șeușa, Daia Română, Teleac și Drâmbar. Nu le evitați!

18

Cicloturism pe Valea Răchitei și Valea Sebeșului

 

Preferată în special de bicicliști pentru pantele ei abrupte, urmate de porțiuni întinse, la coborâre, valea împădurită a Răchitei este rețeta potrivită pentru petrecerea câtorva ore în mijlocul naturii. Accesul spre Valea Răchitei începe din drumul județean 704 A, din centrul satului Strungari, de unde continuați la stânga pe șoseaua care duce la Răchita. O altă variantă este să porniți din Sebeș, pe Transalpina. După ce treceți de Petrești, înainte de Sebeșel, se desprinde un drum asfaltat la dreapta, care duce direct pe Valea Răchitei.

 

Transalpina

Pe două roți / Sursa foto: Rareș Tileagă

O soluție foarte bună pentru cicloturism este, firește, celebra și intimidanta șosea Transalpina, adică DN 67 C care leagă orașele Sebeș și Novaci. Distanța de mers atinge 134 km iar anumite porțiuni, în special cele din zona alpină, sunt extrem, dar extrem de solicitante. Fiți gata pentru efort deosebit de serios și pentru un parcurs lipsit, din păcate, de zone amenajate pentru popas. Alte variante, la fel de atractive, sunt Valea Frumoasei și Valea Tărtărăului, care se desprind din șoseaua Transalpina în amonte de lacul Oașa.

 

Off-road pe Valea Tonii

 

Nu departe de Pianu de terenul de golf se află Valea Tonii, puțin cunoscută până și de către montaniarzi. Retrasă, sălbatică, valea e ideală pentru cei care preferă plimbările pe jos, la munte. De asemenea, iubitorii de motocross și enduro vor aprecia provocările acestei văi. Accesul spre Valea Tonii începe din DJ 704 A, din centrul satului Strungari, unde treceți podul și continuați la stânga pe drumul care trece pe lângă mănăstire. Puteți încerca accesul și spre rezervația geologică Oul Arșiței, pe drumul forestier care se desprinde la dreapta din Valea Tonii, la ieșire din Strungari.

 

Pe Dealul Mamut

 

Dealul Mamut, de lângă Alba Iulia, oferă o splendidă pistă de biciclete, supranumită „Transalpina” de Mamut grație spectaculozității ei. Are peste 5 km lungime, alei, spații de agrement, locuri de grătar, parcare și foișoare. Dificultatea pistei este medie, urcarea desfășurându-se pe 2 km iar coborârea, pe 3,5 km. Totodată,  cetatea Alba Iuliei vă oferă multe opțiuni pentru cicloturism, prin aleile și pistele din șanțurile cetății, care sunt perfecte pentru cicloturism, cum sunt și pentru mersul cu rolele, pentru călărie sau plimbare.

 

Florian-Rareș Tileagă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba-Iulia-Trip-Advisor-Certificat-de-excelenta-2018

Documentar

e-Accesibilitate

Suntem alături de persoanele cu deficienţe. În acest sens, oferim serviciul de e-Accesibilitate SensusAccess tuturor celor interesaţi, în mod gratuit.

Pentru a vizita pagina dedicată şi a folosi SensusAccess, Vă rugăm daţi click aici.

Alba-Iulia-Europe-Direct

envelopephonemap-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram