Orașul de care și-au legat numele oameni celebri

Publicat în: 
30 iunie 2017

Împărați, regi, voievozi, oameni de cultură, personalități politice și militare, din spații și timpuri diferite, care și-au legat pentru totdeauna numele de Alba Iulia vor fi aduse sub aceeași „umbrelă“ vizuală, prin intermediul unui film documentar.

„Alba Iulia-O istorie vizuală prin «amprente» celebre“ este proiectul prin care municipalitatea va exploata vizual o parte din patrimoniul cultural imaterial de excepție cu care este înzestrat orașul.

Proiectul este gândit ca o soluție originală, coerentă, eficientă și durabilă de a aduce sub aceeași „umbrelă vizuală“ personalități de talie națională și internațională, care și-au legat pentru totdeauna numele de Alba Iulia. Din datele noastre, inițiativa realizării unui astfel de documentar este unică în România.

Rezultatul central al proiectului va fi un film documentar de tip travel, cu o durată de 25 de minute, subtitrat în 5 limbi de circulație internațională. Filmul își propune să „sudeze“ epoci istorice, culturale diferite, personaje din timpuri diferite, de etnii și preocupări diferite, să promoveze diversitatea, toleranța, să ne arate că Alba Iulia a fost și este un spațiu al multiculturalismului, al conviețuirii interetnice și interconfesionale.Gabriel Bethlen (2)Principele Gabriel Bethlen, în vremea căruia Alba Iulia a cunoscut o perioadă înfloritoare

Documentarul ne va arăta locurile pe unde au trecut, domnit sau își dorm somnul de veci 25 de personalități de talie națională și europeană.

Filmul ne va oferi răspunsuri la întrebări precum: Ce legătură există între împăratul roman Marcus Aurelius Antonius, poreclit Caracalla, împăratul Carol al VI-lea de Habsburg și împăratul Iosif al II-lea?

Iosif al II lea

Împăratul Iosif al II-lea a făcut două vizite oficiale în Cetatea Alba Carolina 

Ce au în comun regele Ludovic cel Mare al Ungariei și regele Ferdinand I? Dar Iancu de Hunedoara, Mihai Viteazul, principele Gabriel Bethlen, generalul francez Henry Berthelot, poetul Martin Opitz, Samoilă Mârza-„fotograful Unirii“, Ștefan Apor-unul dintre cei mai bogați oameni din Transilvania medievală,  John Smithnimeni altul decât căpitanul coloniștilor englezi din America? Aparent, sunt oameni celebri din spații și timpuri diferite. Toți, însă, și-au legat numele de un oraș: Alba Iulia.

În realizarea documentarului vor fi implicate și personaje istorice din trupele de reconstituiri istorice ale Muzeului Național al Unirii.

Proiectul, cu o valoare totală de 53.262 de lei, este finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN) cu 39.936 de lei (74,98 %). Societatea comercială Apulum S.A. din Alba Iulia contribuie cu 8.000 de lei (15,2%), iar Primăria Alba Iulia cu 5.326 lei (10%).

Proiectul este derulat de Municipiul Alba Iulia, în parteneriat cu Universitatea „1 Decembrie 1918“, Muzeul Național al Unirii și Societatea comercială Apulum S.A. și se va finaliza în 15 noiembrie 2017.

Imagine deschidere articol: Regele Ferdinand și generalul francez Henri Berthelot, la Catedrala Încoronării, în 15 octombrie 1922

Sursa fotografiilor de epocă din text: Proiectul „Memoria Urbis“, finanțat de către Primăria Alba Iulia

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba-Iulia-Trip-Advisor-Certificat-de-excelenta-2018

Documentar

e-Accesibilitate

Suntem alături de persoanele cu deficienţe. În acest sens, oferim serviciul de e-Accesibilitate SensusAccess tuturor celor interesaţi, în mod gratuit.

Pentru a vizita pagina dedicată şi a folosi SensusAccess, Vă rugăm daţi click aici.

Alba-Iulia-Europe-Direct

Viziteaza Alba Iulia envelopephonemap-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram