Turismul ecumenic, ca orice altă specie a turismului, are propriile reguli. Diferența, în cazul vizitării de lăcașuri religioase, este că „legile” vizitei țin mai mult de suflet, decât de tarife sau alte condiții de acces. Iată, mai jos, câteva lucruri de care e bine să țineți cont: programe de vizitare, restricții foto, reguli de conduită, coduri vestimentare – toate sunt condiții importante pentru vizitarea unui locaș de cult, în județul Alba și nu numai.
Culte în județul Alba. Ca orice alt județ al Transilvaniei, Alba e un mare ținut al cultelor. De la nord la sud și de la est la vest, veți avea ocazia să întâlniți, într-o singură călătorie, o puzderie de biserici-monument, remarcabile ca arhitectură și importanță istorică. Că sunt ansambluri mănăstirești, biserici de lemn și biserici de zid ortodoxe sau greco-catolice, biserici fortificate evanghelice, reformate, unitariene ori romano-catolice, case de rugăciune protestante, ele sunt monumente în mod egal importante pentru turismul ecumenic românesc.
În județul Alba, conviețuiesc zece culte iar din totalul de credincioși care locuiesc aici, o majoritate covârșitoare o alcătuiesc ortodocșii. Urmează, în ordinea descrescătoare a numărului, creștinii reformați, greco-catolicii, penticostalii, romano-catolicii, luteranii sași, luteranii maghiari, baptiștii, creștinii după Evanghelie, Martorii lui Iehova, membrii ai comunității evreiești și Adventiști de Ziua a Șaptea. Numărul locașelor care corespund acestor confesiuni sunt direct proporționale cu procentele, deci e lesne de înțeles de ce, de pildă, în județul Alba există o mulțime de biserici ortodoxe, în comparație cu doar câteva evanghelice.
Programe și restricții de vizitare. Toate bisericile cuprinse în acest ghid sunt vizitabile; nu în toate, însă, se poate intra ușor și în mod sigur nu toate au programe de vizitare. Multe locașuri sunt izolate pe munte, au comunități răsfirate sau chiar inexistente iar singura posibilitate de acces în biserică este să căutați casa preotului, a crâsnicului sau a clopotarului din sat (există, în acest ghid, informații în acest sens), care vă va deschide. Ceea ce, însă, este valabil pentru absolut toate bisericile e că vizitarea în scop turistic și fotografierea se pot face strict în afara slujbelor religioase. Pentru oricare alte drepturi suplimentare de fotografiere aveți nevoie de un acord clar din partea conducerii bisericii.
Reguli de conduită în biserică. Nu există decât puține reguli scrise referitoare la ce haine trebuie să purtați și la ce trebuie să faceți atunci când intrați în biserică. De obicei doar mănăstirile au, la intrare, atenționări scrise legate de cod vestimentar și atitudine în timpul vizitei, însă aceste atenționări sunt de bun simț și pot fi generalizate pentru toate bisericile. Vestimentația trebuie să fie modestă, curată și să acopere toate părțile corpului. Bărbații trebuie să aibă capul descoperit; femeile, acoperit. Vorbirea în biserică este foarte rar permisă iar participarea la slujbă trebuie făcută punctual și discret. De asemenea, în biserici e interzisă atingerea obiectelor de cult de către străini, precum și accesul (în special al femeilor) în spațiul altarului. Dacă vreți să ajutați biserica, există în cazul fiecăreia un fond unde se pot depune bani. Atenție, la ușile multor biserici există cerșetori. Nu le oferiți bani, întrucât pentru aceștia există în biserică un fond pentru săraci foarte bine organizat.
Florian-Rareș Tileagă