Peștera de sub Zgurăști

Publicat în: 
25 aprilie 2018

Dacă există vreun model clasic de peșteră, care să corespundă percepției generale că o cavernă înseamnă neapărat aventură și spectaculozitate, atunci Peștera de sub Zgurăști se încadrează 100% în format. Ascunsă sus, în pădure, într-o scobitură de versant în care nu v-ați închipui că poate încăpea o peșteră și un lac de peșteră (cel mai mare, de altfel, din țară), Zgurăști e un nume care stârnește fiori.

 

De la primii metri de cărare, care urcă de la nivelul râului, până la ultimii, care vă apropie de rezervație, peștera este nu doar aventură și spectaculozitate, ci și pitoresc și intimitate. E un întreg ansamblu de peisaje încă neatinse de mâna omului, așadar vă puteți imagina cu ușurință cât de verde, de sălbatic și de provocator e accesul spre peșteră.

 

Accesul e destul de dificil şi solicitant, fiind îngreunat de vegetaţia deasă a versantului. Practic, accesul se face pe poteci neclare şi pe pante repezi care pornesc din zona Zgurăşti (situată deasupra Cheilor Ordâncuşii) sau de la peştera Poarta lui Ionele, faţă de care Peştera de sub Zgurăşti se află la circa 100 m distanţă.

 

Însă oricât ar fi de greu să ajungi acolo, efortul merită din plin. Atât peisajele din exterior, cât mai ales interiorul acestei magnifice peşteri vă vor uimi prin pitorescul lor încă neatins de mâna omului. Sculptată în calcare albe masive (de Wetterstein), peştera e de mare interes turistic şi, fireşte, ştiinţific, fiind un aven continuat cu peşteră. Iar apa care se pierde aici, în calcar, apare în peştera Poarta lui Ionele. Dar mai bine să vorbească cifrele: la intrare, avenul are un diametru de 40 m, cu o adâncime de 50 m; peretele dinspre nord este vertical, atingând o înălţime de 80 m, în care, la bază, se deschid două intrări ale peşterii.

Duhurile peșterii / Sursa foto: Florian-Rareș Tileagă

Cât despre Sala Mare a peşterii... E impresionant de mare, având o lungime de 65 m, o lăţime de 40 m şi o boltă înaltă de 35 m. Plus de asta, peştera adăposteşte un lac permanent, cel mai mare din ţară (65 m lungime, 20 m lăţime, 25 m adâncime). Totuşi, nu veți găsi aici stalagmite, stalactite şi alte formaţiuni luxuriante specifice, de pildă, Peşterii Dîrninii, Vârtop sau Scărişoara.

Gura peșterii / Sursa foto: Florian-Rareș Tileagă

Acces la Peștera de sub Zgurăști

 

Acces: Alba Iulia – Abrud – Câmpeni (DN 74) – Gârda de Sus (DN 75)

Distanță de la Alba Iulia la peșteră: 112 km

Durată: aproximativ 3 ore, fără popasuri

 

Florian-Rareș Tileagă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba-Iulia-Trip-Advisor-Certificat-de-excelenta-2018

Documentar

e-Accesibilitate

Suntem alături de persoanele cu deficienţe. În acest sens, oferim serviciul de e-Accesibilitate SensusAccess tuturor celor interesaţi, în mod gratuit.

Pentru a vizita pagina dedicată şi a folosi SensusAccess, Vă rugăm daţi click aici.

Alba-Iulia-Europe-Direct

Viziteaza Alba Iulia envelopephonemap-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram