Cealaltă Capitală - Totul despre ea

Acasă / Pestera si ghetarul Scarisoara, un loc unic in Romania

Pestera si ghetarul Scarisoara, un loc unic in Romania

Publicat în: 8 sept.. 2014
Autor: Municipiul Alba Iulia

Al doilea ghetar subteran ca marime din lume se afla in Parcul National Apuseni din judetul Alba. Desi s-a clasat in topul 10 al celor mai frumoase obiective turistice realizat de catre locuitorii din Alba Iulia, pestera Scarisoara si ghetarul de aici nu atrag nici pe departe atat de multa atentie pe cat ar merita un loc cu asemenea potential turistic. Pentru cei care aud pentru prima data de acest loc, el merita descoperit, iar pentru cei care cunosc deja locul, el merita revizitat.

Cum ajungem la Pestera Scarisoara?

La Scarisoara numarul turistilor straini depaseste adesea numarul romanilor care vin sa vada aceasta minune naturala ascunsa in subteran.

Pentru a acomoda turistii, in zona Garda localnicii au ridicat cateva cabane si pensiuni, iar persoanele care vin sa vada ghetarul se reintorc nu de putine ori pentru a explora aceasta zona pitoreasca inca neatinsa de modernizarea fortata si aglomeratia din alte zone montane precum Valea Prahovei si Judetul Brasov. In Apuseni este liniste, iar comorile sunt bine ascunse gata sa se dezvaluie doar celor cu adevarat pasionati de munte, natura si frumusetile acestei tari.

Pana la comuna Garda se ajunge in aproximativ 2 ore cu plecare din Alba Iulia urmarind DN75 pana in comuna aflata la aproximativ 32 km de Campeni.

Turistii care vor sa vada pestera pot alege sa isi lase masina la Garda si sa plece pe jos pe traseul turistic marcat cu cruce rosie ce se intinde pe 10 km sau sa urmeze drumul asfaltat de 23 de kilometri pana la catunul Ghetar. O varianta mai noua a fost inaugurata de curand si ofera posibilitatea accesarii ghetarului pe drumul forestier lung de 12 km care porneste in apropierea Gurii Urdancusei.

Pestera Scarisoara, magia unei lumi subterane

Turistii sunt intampinati inca de la intrarea in pestera de o gura cu diametrul de 60 de metri ce se casca intimidant in padurea de la marginea platoului. Din acest punct drumul urmeaza o poteca sapata in stanca si scari de metal ancorate in pereti ce faciliteaza coborarea celor 48 de metri pana la intrarea in pestera ce sta acoperita de o patura de zapada pe aproape tot parcursul anului.

Coborarea afecteaza puternic temperatura parca pentru a marca trecerea intr-o alta lume, cea a subteranului, iar turistii isi croiesc drum solemn catre intrarea in impresionanta Sala Mare a pesterii, pentru ca este imposibil ca aceasta minune a naturii sa nu impresioneze pana la un punct in care cuvintele sunt prea putine pentru a descrie impactul. Pestera Scarisoara este altfel, iar aceasta diferenta nu este data doar de comoara ascunsa in interiorul sau, cel mai mare ghetar din tara si unul dintre cele mai mari din intreaga lume. Acel ceva aparte al pesterii Scarisoara sta in grandoarea si dramatismul cu care isi indeamna vizitatorii pe drumuri ce duc intr-un peisaj rupt parca din alta lume.

Pestera este formata dintr-o singura incapere cu o intindere totala de peste 700 de metri in mijlocul careia se afla blocul de gheata vechi de peste 4000 de ani si cu un volum masurat de 80.000 de metri cubi.

In pestera se pot admira stalagmite de gheata, unele permanente, alte prezente doar pe perioada iernii si relief carstic tipic dar bogat in diversitate si impresionant ca frumusete.

Accesul in pestera se face impreuna cu ghizi de specialitate, iar pretul unui bilet variaza intre sumele de 10 si 15 lei. Turistilor dispusi sa se aventureze in pestera li se recomanda haine groase, chiar si pe timp de vara si incaltaminte potrivita pentru drumetii montane.

Un comentariu:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Viziteaza Alba Iulia