Peștera superlativelor: Huda lui Papară

Publicat în: 
11 mai 2017

De obicei peșterile par a fi, pentru ochiul profanului, mai mult decât sunt ele în realitate. Faptul că sunt sălbatice, impenetrabile și adânci le face să fie copleșitor de intimidante și, mai ales, extreme. Ei bine, Huda lui Papară nu e impresionantă doar pentru profani. Inclusiv speologii și salvamontiștii se tem, oarecum, de Hudă. E, într-un fel, peștera superlativelor.

 

Adică e una dintre cele mai lungi, mai denivelate, mai dificile peșteri din Europa, cu cea mai mare sală, cu cea mai înaltă galerie, cu cel mai lung curs subteran și cu cea mai mare cascadă din România. Şi, nu în ultimul rând, cu una dintre cele mai mari colonii de lilieci de pe continent.

 

Din păcate (sau din fericire, depinde cum priviți chestiunea), toate aceste „delicii” sălbatice sunt accesibile doar exploratorilor profesionişti, antrenați pentru căţărări şi scufundări. Turiștii de rând, dacă se vor aventura, își vor risca viața, cum deseori se întâmplă în această peșteră. De aceea, ei vor avea acces doar până la intrare, unde există o poartă imensă de fier, care închide calea înăuntru. Dar fie și așa, peisajul nu e mai puțin interesant. Gura peșterii, înaltă de 40 m, adăpostește la bază un lac adânc de 6 m și lung de 50 m. În plus, întreaga zonă a peșterii este de o frumusețe și rusticitate inegalabile – copaci bătrâni, punți de lemn, râu pe care îl puteți trece doar dacă săriți de pe un pietroi pe altul, căpițe de fân. Un rai pentru fotografi și pentru iubitorii de natură.

 

Râul care iese din peșteră / Sursa foto: Florian-Rareș Tileagă

Râul care iese din peșteră / Sursa foto: Florian-Rareș Tileagă

Peştera e importantă în special prin alcătuirea sa de săli şi galerii. Menționăm aici Sala Minunilor, înaltă de 102 m, în care stalactitele ating 8 m și în care viețuiesc cele mai mari populaţii de lilieci de pe continent. O alta e Sala Virgină, care deschide calea unui labirint fosil al peşterii, lung de peste 2 km. De asemenea, apa creează o serie de obstacole, dar şi peisaje subterane unice, cu cascade și lacuri temporare, comunicând cu Vânătarele Ponorului. În total, Huda lui Papară are 2.022 m lungime şi ar fi fost chiar şi mai lungă, dacă n-ar fi existat prăbuşirile de la cele două capete ale peșterii.

 

Acces la Huda lui Papară

 

Rută: Alba Iulia – Aiud (E 81) – Rimetea – Buru (DJ 107 M) – Ocoliș – Sălciua (DN 75) – Sub Piatră

Descrierea rutei: accesul începe din DN 75 pe direcţia Câmpeni – Turda, pe DC 130 care se desprinde la dreapta din centrul satului Sălciua de Jos (vezi indicatorul turistic). După ce treci de al doilea pod peste râu faci stânga, pe un drum comunal, asfaltat parţial. De la un anumit punct, accesul maşinilor este interzis, rămânând de făcut 15  minute de mers pe jos până la rezervaţie. În drumul tău vei trece pe lângă schitul Sub Piatră, de unde nu vor mai fi decât 200 m până la peşteră, pe o potecă marcată.

Distanţă de la Alba Iulia la rezervație: 94 km

Durată: aproximativ 1 oră 45 minute, fără popasuri

 

Florian-Rareș Tileagă

FOTO SUS: Intrarea în peștera Huda lui Papară / Sursa foto: Florian-Rareș Tileagă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba-Iulia-Trip-Advisor-Certificat-de-excelenta-2018

Documentar

e-Accesibilitate

Suntem alături de persoanele cu deficienţe. În acest sens, oferim serviciul de e-Accesibilitate SensusAccess tuturor celor interesaţi, în mod gratuit.

Pentru a vizita pagina dedicată şi a folosi SensusAccess, Vă rugăm daţi click aici.

Alba-Iulia-Europe-Direct

Viziteaza Alba Iulia envelopephonemap-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram