Petreanu.ro: „1 decembrie la Alba Iulia-zâmbete, poftă de sărbătoare și o bucurie firească“

Publicat în: 
5 decembrie 2018

Jurnalistul Vlad Petreanu face o paralelă între primul 1 decembrie sărbătorit la Alba Iulia, în 1990,  şi cel al Centenarului Unirii, în calitate de jurnalist care a participat la ambele momente.

„Mi-am dorit foarte tare să fiu la Alba Iulia de 1 decembrie, pentru simbolistică, desigur, dar și ca să fac o comparație cu aerul și dinamica primului 1 decembrie ca zi națională la care am participat, după revoluție: cel din 1990, tot de la Alba Iulia, și tot ca jurnalist. Manifestarea publică de-atunci s-a scufundat în ură și discordie, eșecul sărbătorii e bine documentat, nu-l mai reiau (câteva imagini, aici).

Vlad Petreanu, jurnalist

Cum a simţit atmosfera zilei de 1 decembrie 2018?

„Însă ieri, 1 decembrie 2018, o cu totul altă Românie a fost reprezentată la Alba Iulia. Dacă în ’90 aerul era încărcat de ură și isterie, ieri au fost mai ales zâmbete, poftă de sărbătoare și bucurie. Au fost mulți copii, multe drapele, o lumină frumoasă și aer curat, s-a cântat mult, s-au mândrit mulți. Din multe părți ale țării au venit delegații în port popular, oameni cu veșminte superbe, de sărbătoare, doritori să cânte și să se veselească“ .

Vlad Petreanu, jurnalist

„Sărbătoarea de 1 decembrie la Alba Iulia e foarte diferită de ce se întâmplă la București, cu aceeași ocazie. La Alba, oamenii participă, în timp ce, în București, oamenii asistă. La Alba vii în Piața Unirii ca să fii parte din ceva, să reprezinți ceva. La București, te duci la Arc ca să urmărești parada, să te uiți la un spectacol.

Știți cum mi s-a părut sărbătoarea la Alba Iulia? Animată de o bucurie firească, deschisă“, încheie gazetarul.

Articolul complet: https://www.petreanu.ro/1-decembrie-2018-alba-iulia/

Sursa informaţiilor şi a imaginilor: https://www.petreanu.ro/1-decembrie-2018-alba-iulia/

#AlbaIulia100

Articolul este prezentat în cadrul campaniei #AlbaIulia100, derulată de  blogul oficial de turism al Municipiului Alba Iulia, www.viziteazaalbaiulia.ro. Este  un amplu proiect editorial dedicat marcării unui secol de la Unirea Transilvaniei cu România, act hotărât la Alba Iulia în 1 Decembrie 1918. Pe parcursul anului 2018, vom prezenta articole care aduc în atenție rolul cheie pe care l-a avut Alba Iulia în „ecuația“ Unirii din 1918, oamenii care au făcut Unirea, evenimentele care au loc în acest an în Orașul Unirii, potențialul său turistic, dar şi aplicaţiile smart care ne permit să (re)descoperim oraşul Unirii într-un mod interactiv. Proiectul are și o importantă componentă video. Este doar una dintre pârghiile prin care cinstim, în anul Centenarului, orașul care i-a dăruit României identitatea.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba-Iulia-Trip-Advisor-Certificat-de-excelenta-2018

Documentar

e-Accesibilitate

Suntem alături de persoanele cu deficienţe. În acest sens, oferim serviciul de e-Accesibilitate SensusAccess tuturor celor interesaţi, în mod gratuit.

Pentru a vizita pagina dedicată şi a folosi SensusAccess, Vă rugăm daţi click aici.

Alba-Iulia-Europe-Direct

Viziteaza Alba Iulia envelopephonemap-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram