Pictura lui Pierre-Bellet va (re)împodobi Sala Unirii

Publicat în: 
17 decembrie 2016

Distrusa in comunism si taiata in bucati pentru capitonarea usilor si ferestrelor, pictura din Sala Unirii executata de Pierre-Bellet in 1920 a fost recuperata si restaurata. Proiectul este o premiera nationala.

Povestea a inceput in 1920, odata cu primele lucrari de schimbare la fata a fostei casine militare din Cetatea Alba Iulia, care a primit dupa 1918 numele de Sala Unirii. Denumirea face trimitere la momentul 1 Decembrie 1918, cand in aceasta sala s-a luat decizia Unirii Transilvaniei, Banatului, Crisanei cu Romania.

A impodobit Sala Unirii pana in 1948

Sala in care s-a hotarat Unirea urma sa gazduiasca un alt eveniment de referinta - dineul oficial care marca Incoronarea Regilor Romaniei Mari, Ferdinand si Maria, din 15 octombrie 1922. Edificiul a suferit modificari atat la exterior, cat si in interior. Intrarea principala, dinspre vest, a primit forma unui arc de triumf, pe care apare inscriptia in limba latina ce aminteste si in zilele noastre de momentul Unirii. In sala principala au fost create doua nise care au fost pictate cu portrete ale unor personalitati din viata culturala, voievozi si domnitori romani. Cele doua arce pictate au fost realizate in tehnica ulei pe panza de catre pictorul francez Pierre-Bellet.

Taiata in bucati si ascunsa dupa un dulap

Opera francezului a „supravietuit“ in Sala Unirii pana in 1948, cand s-a considerat ca nu este reprezentativa pentru regimul comunist.Tot atunci, a primit si lovitura de gratie. Pictura a fost taiata cu baionetele si aruncata pe jos. I s-a gasit si o „utilitate“ practica: bucatile s-au folosit la capitonarea usilor si ferestrelor Salii Unirii.

Nici aici n-a stat prea mult. Pentru a fi ferita de „ochii“ vigilenti ai regimului comunist, bucatile de pictura au fost ascunse dupa un dulap in laboratorul de arheologie al Muzeului National al Unirii. Și acolo au ramas, pana in urma cu patru ani, cand au fost descoperite intamplator de un angajat al Muzeului.

Cel mai mare proces de restaurare

Din pictura originala cu latimea de 158 centimetri, lungimea de 864 centimetri si inaltimea de 432 centimetri, au mai ramas doar cateva bucati.

Muzeul National al Unirii a lansat, in urma cu un an, provocarea restaurarii picturii lui Pierre-Bellet. A raspuns afirmativ o echipa de cinci restauratori de la Muzeul National „Brukenthal” din Sibiu. Asa a inceput cel mai mare „proiect de restaurare pictura al laboratoarelor Brukenthal, cu o complexitate fara precedent, atat in activitatea de restaurare a Muzeului, cat si la nivel national“, dupa cum apreciaza chiar reprezentantii „Brukenthal”.

pictura-restaurata-2

Restauratorii au primit picturile originale cu Horea, Closca si Crisan, Traian si Decebal si Avram Iancu. Din cele 12 picturi originale cu domnitori romani, s-au pastrat doar cinci: Matei Basarab, Vasile Lupu, Grigore Ghica, Tudor Vladimirescu, Stirbei.

pictura-restaurata-1

Cum au fost recuperate celelalte? Restauratorii au fost nevoiti sa faca o ampla documentare pentru a gasi sursele de inspiratie de la care a pornit pictorul francez, dupa cum ne asigura Ioan Muntean, unul dintre restauratori.

pictura-restaurata-3

Ulterior, au fost pictate personalitati ca: Alexandru Ioan Cuza, Carol I, Constantin Brancoveanu, Dimitrie Cantemir, Mihail Sturdza, Gheorghe Bibescu.

Munca de restaurare a durat un an. „Aceasta pictura este, practic, subiectul unui roman de aventura. Restaurarea marcheaza finalul fericit al romanului“, apreciaza Gabriel Rustoiu, directorul Muzeului National al Unirii. Și costurile proiectului sunt pe masura,100.000 lei.

Pictura se va „repatria“ la Alba Iulia si va re(impodobi) Sala Unirii in 2018, cu ocazia Centenarului Unirii. Edificiul va intra intr-un amplu proces de restaurare, cel mai probabil, in primavara anului 2017.

Pana atunci, merita sa-l vizitati!

Sursa imaginilor: Facebook/Brukenthal National Museum / Muzeul Național Brukenthal.

3 comments on “Pictura lui Pierre-Bellet va (re)împodobi Sala Unirii”

  1. Nu pot înțelege ...din cate am citit, pictorul Pierre Bellet s-a născut la Galați, deci este de origine romana, a trăit intre anii 1865-1924...sau este vorba de Pierre Emile Bellet? Cred ca e foarte important...

  2. Am revenit...După o cautare mai amanuntita am descoperit ca este vorba de pictorul roman Pierre Auguste Bellet...asta pentru ca pictura a fost realizata în anul 1920, iar pictorul francez Bellet a decedat în anul 1911...Deci: pictura a fost realizata de pictor roman nu francez...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba-Iulia-Trip-Advisor-Certificat-de-excelenta-2018

Documentar

e-Accesibilitate

Suntem alături de persoanele cu deficienţe. În acest sens, oferim serviciul de e-Accesibilitate SensusAccess tuturor celor interesaţi, în mod gratuit.

Pentru a vizita pagina dedicată şi a folosi SensusAccess, Vă rugăm daţi click aici.

Alba-Iulia-Europe-Direct

Viziteaza Alba Iulia envelopephonemap-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram