De la demararea lucrarilor de renovare, reconstructie si modernizare a Cetatii Alba Carolina si pana in momentul actual cand cele mai multe lucrari au fost deja finalizate, proiectul a fost in permanenta in atentia presei. Administratia Locala a mizat pe faptul ca investitiile puternice in centrul istoric al orasului vor revitaliza intreaga zona atat din punct de vedere local, cat si din punct de vedere al potentialului turistic.
Plan urbanistic Zonal demarat in 2005, aprobat in 2014
Demersurile pentru Planul Urbanistic Zonal al centrului istoric al municipiului au demarat in anul 2005 cu documentatia "Studiu de caz: Plan Urbanistic Zonal Cetatea Alba Iulia" realizata de Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului, insa nu a fost pus in aplicare din lipsa de aprobari. Avizele cele mai greu de obtinut sunt, conform arhitectilor, cele ale Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice si cel al Ministerului Culturii.
Arhitectul sef al municipiului Alba Iulia, Hedviga Calin declara:
„Am primit si avizul Ministerului Culturii, astfel ca avem cele mai grele avize pentru aceasta documentatie. In perioada urmatoare vom face demersurile necesare pentru obtinerea avizelor de la detinatorii utilitatilor, a avizelor de mediu, vom organiza o dezbatere publica si apoi vom supune intreaga documentatie avizarii consiliului local.”
PUZ-ul este de o importanta incontestabila atat pe plan local, cat si din punct de vedere al potentialului turistic al zonei. Arhitectii implicati in proiect asigura ca Piata Cetatii va ramane locul dedicat special manifestarilor culturale si evenimentelor de mare importanta pentru oras, dar se puncteaza in acelasi timp necesitatea dezvoltarii unor zone adiacente unde pot fi tinute mai multe astfel de evenimente.
Atentia este concentrata in principal pe zona santurilor Cetatii, zona cu imens potential turistic unde pentru a atrage interesul vizitatorilor au fost deja organizate initiative la o scara mai putin larga decat cea indicata de initiatorii studiului. Festivalul Alba Music & Film, crosul de ziua Europei si spectacolul cu opera Aida sunt doar cateva exemple de evenimente care au avut loc in zona santurilor.
PUZ-ul pentru centrul istoric urmareste folosirea la maxim a tuturor zonelor cu potential din intreaga cetate si nu doar a zonei Pietei Cetatii.
"Ma bucur ca ideea noastra de a utiliza toate spatiile este confirmata de un document realizat de specialisti independenti, obiectivi, care nu sunt afectati in judecata lor de preferintele, pasiunile pe care noi, ca albaiulieni, este firesc sa le avem."
Aceasta este declaratia lui Mircea Hava, primarul Municipiului in legatura cu Planul Urbanistic Zonal ce urmeaza sa fie supus dezbaterii publice organizata de Primaria Alba Iulia in aceasta toamna.
PUZ realizat in colaborare stransa intre Bucuresti si Alba Iulia
Planul Urbanistic Zonal pentru centrul istoric al Municipiului Alba Iulia a fost coordonat de arhitectul Toader Popescu impreuna cu consultantul stiintific Arhitect Serban Popescu Creivan, in stransa colaborare cu colectivul local.
Nicusor Moldovan, city manager-ul municipiului Alba Iulia declara:
"Planul Urbanistic Zonal pentru Cetatea Alba Carolina nu a fost realizat asa, separat de ceea ce se intampla din punct de vedere edilitar in restul orasului. De aceea colectivul de la Bucuresti s-a consultat cu colectivul local care a realizat, cam tot in perioada asta de timp, Planul Urbanistic General al municipiului Alba Iulia, care a fost aprobat deja de consiliul local in luna mai a acestui an. Odata cu aprobarea si intrarea in vigoare a PUZ-ului pentru zona istorica la care adaugam strategia de dezvoltare a municipiului Alba Iulia, abordam cu toata forta, documentat si studiat, noua perioada de alocare bugetara a Uniunii Europene."