Nu e un mit, ci un loc. Nu o legendă, ci o peșteră, ascunsă adânc în pădurile de fag ale Muntelui Mare, spre care nu se aventurează decât cei cu picioare bune. Poarta Zmeilor, care este atât poartă de piatră, cât și peșteră, e ceva ce merită să vedeți. Vă va stoarce de puteri drumul până la ea, dar nu veți regreta. Așa că, dacă vă aflați în Alba Iulia, luați în calcul un drum de 4 ore până la peșteră, drum care înseamnă peisaj, aventură, efort și, bineînțeles, sute de poze.
Ca orice altă obiectiv turistic montan, Poarta Zmeilor e la fel de interesantă ca destinație, cât e ca parcurs, ca excursie. Așa că pregătiți-vă pentru un traseu 100% pitoresc, care pleacă din satul Sălciua de Jos și străbate pășuni, codri de fag și platouri alpine. Chiar dacă efortul e intens și cere rezerve importante de apă, vă promitem că merită. Priveliștile de sus, obținute după aproape 3 ore de urcuș, însumează cele mai înalte abrupturi de jur-împrejur: Muntele Mare, Bedeleul, Scărița Belioara, culmile văile Arieșului. Unde mai pui că sus, la destinație, e un mic balcon de belvedere, perfect pentru scrutarea orizonturilor și, firește, pentru fotografie.
Cum spuneam, Poarta Zmeilor e atât o poartă propriu-zisă, cât și peșteră. Și sunt la câțiva pași una de alta. Poarta e un fel de pod sau arcadă uriașă de piatră, proeminentă, groasă de câțiva metri, care s-a produs prin surparea galeriei peșterii din apropiere. În urma acelei prăbuşiri a portalului, bolovani imenşi stau îngrămădiți la intrare, pregătindu-te pentru întâlnirea cu un spectacol subteran care îţi va tăia răsuflarea. Cât despre peșteră, lungă de 125 m, vă așteaptă un interior umed, cleios, dar accesibil. Priveliștile subterane sunt magnifice: pereţi cu scurgeri de apă, stalactite tubulare, gururi (bazinete umplute cu apă, specifice cavernelor), hornuri care atârnă din tavan.
Poarta Zmeilor este una dintre cele mai vechi peșteri ale Apusenilor. Iar una dintre legendele care o aureolează vine de la forma acelei porți de piatră. Se spune că, în alte vremuri, în acest loc exista un castel al zmeilor. Deși nu coborau între oameni, uneori câte unul dintre ei se alătura horelor săteşti, luând înfățișare omenească. Acolo o dansa pe cea mai frumoasă dintre fete, iar la miezul nopţii o răpea, făcându-se nevăzuţi în munte. Într-o bună zi, oamenii au aflat năravul zmeilor, iar flăcăii din satele apropiate au plecat hotărâţi să se răzbune, dând foc tuturor pădurilor împrejmuitoare şi doborând castelul din munte. A rămas numai poarta acestuia, care mai aşteaptă sfidătoare şi astăzi, doar, doar îi mai trece pragul vreo fată frumoasă.
Acces la Peștera Poarta Zmeilor
Rută: Alba Iulia – Aiud (E 81) – Rimetea – Buru (DJ 107 M) – Ocoliș – Sălciua (DN 75) – Sub Piatră
Descrierea rutei: peştera şi portalul se află la aproximativ 1.150 m înălţime, în sud-vestul Culmii Bedeleu din lanţul Trascăului. Accesul însă, este dificil ca efort fizic. Trasel (marcaj: cruce roșie) porneşte din centrul satului Sălciua de Jos, străbate zone de pășune subalpină și păduri de foioase, dincolo de care se află rezervația. Urcarea din sat până la peșteră poate dura până la 3 ore.
Distanţă de la Alba Iulia la peșteră: 87 km
Durată: aproximativ 1 oră 40 minute, fără popasuri
Florian-Rareș Tileagă
FOTO: În adâncimile peșterii / Sursa foto: cu amabilitatea d-lui Mihai Lazăr