Cetatea Alba Carolina, actualul brand al municipiului, este „îmbrăcată“ în aceste zile cu un strat consistent de zăpadă. Este locul din care poți pleca cu imagini de colecție. Nu-i de mirare că fortificația îi atrage ca un magnet pe fotografi.
Iarna este considerată de mulți fotografi cel mai „fotogenic“ anotimp. Unul dintre locurile din România din care poți pleca cu povești vizuale de iarnă este cea mai mare cetate din România, Cetatea Alba Carolina.
Se înțelege de la sine că o ieșire la „vânătoare“ de astfel de povești vizuale implică curaj, dar și răbdare. În schimb, zidurile Cetății, porțile, conturul pe care-l prind „podoabele“ cu care au înzestrat-o meșterii în urmă cu 300 de ani, liniile unor edificii emblematice (Catedralele simbol ale Cetății, Palatul Episcopal, Palatul Apor, Obeliscul „Horea, Cloșca și Crișan“, clădirea Babilon, Biserica memorială Mihai Viteazul), amprentele lăsate pe zăpadă de trecătorii grăbiți, reacțiile acestora la zăpadă și temperaturile scăzute, aerul rece încărcat cu fulgi, cerul foarte clar sau apăsător, răsetele copiilor veniți la săniuș în parc sunt tot atâtea subiecte fotografice. Fotografului nu-i rămâne decât să le transforme cu imaginație și căldură în povești.
În acest tablou se încadrează, spre exemplu, imaginile surprinse de fotograful Ionuț Văidean.
Fotografiile spun o poveste de iarnă, pe care fiecare și-o poate imagina pe lângă ziduri de cetate vechi și porți înalte, în jurul bisericilor și palatelor, a unor monumente emblematice, care atrag atenția călătorului oricâtar fi de grăbit.
Credite foto: Ionuț Văidean
Nicu Neag