Plachetele care poarta chipul Regelui Ferdinand și al Reginei Maria sunt expuse la Alba Iulia, orasul in care in 15 octombrie 1922 a avut loc Incoronarea Suveranilor Romaniei Mari.
Povestea placutelor comemorative incepe cu un an inainte, intrucat, Incoronarea fusese planificata, initial, pentru 1921. Tot atunci s-au comandat si costumele, podoabele si insemnele puterii pe care le-au purtat Ferdinand și Maria un an mai tarziu, la Alba Iulia.
Una dintre actiunile de promovare a evenimentului a fost si cea de batere de medalii oficiale si populare. Plachetele batute pentru Incoronarea de la Alba Iulia sunt din teracota de culoare alba si au fost destinate publicului larg.
Dintr-un anunt publicat in ziarul „Vestea“ (aparea la Alba Iulia in perioada interbelica), din 10 octombrie 1922, aflam si pretul la care se comercializau plachetele la o librarie din oras, „63 de lei părechea”.
Medaliile au fost purtate, cel mai probabil, de romanii veniti la Alba Iulia in zilele premergatoare marelui eveniment, dar si in ziua Incoronarii.
Plachetele cu chipuri regale poarta amprenta lui Teodor Burca, un sculptor monumentalist, care a realizat numeroase monumente inchinate eroilor romani din Primul Razboi Mondial.
Medaliile au fost comandate de o societate comerciala din Bucuresti, „Viata Romanească S.A. Editura, librarie, papetarie“ si executate la Uzinele Chimice Romane, secția Ceramica. Informatiile existente in acest moment al cercetarii nu ne permit sa aflam cate au fost comandate și nici cate s-au comercializat cu ocazia evenimentului de acum 96 de ani.
„Plachetele regale“ pot fi vazute la Muzeul National al Unirii pana la sfarsitul lunii in curs. Este una dintre actiunile prin care se marcheaza evenimentul din 15 octombrie 1922.
Sursa Muzeul National al Unirii
Si, daca tot treceti pragul Muzeului, merita sa descoperiti si alte artefacte fascinante pe care le adaposteste. Sugestia noastra este sa va alocati cel putin o ora. Pentru a intelege mai usor mesajul pe care-l „transmit“ exponatele, puteti opta si pentru un ghidaj profesionist.
Muzeul poate fi vizitat, de marti pana duminica, in intervalul orar 10.00-17.00. Un bilet de intrare costa 8 lei pentru un adult, respectiv 4 lei pentru copii, elevi, studenti si seniori 65+. Plata se face numai in numerar (lei).
In imediata apropiere este Sala Unirii, locul pe unde au pasit toti Regii Romaniei. Aici accesul este gratuit.
Si, daca tot sunteti in cautarea urmelor regale la Alba Iulia, trebuie sa intrati si in Catedrala Incoronarii. Este Catedrala construita, intre 1921-1922, pentru a asigura un cadru adecvat incoronarii Regilor Romaniei Mari, Ferdinand si Maria, ale caror portrete pot fi admirate deasupra intrarii in lacasul de cult.
Tot de Incoronare amintesc si busturile celor doi suverani, amplasate in fata clopotnitei, locul in care au fost incoronati in urma cu 96 de ani in fata poporului.