Povestea preotului cronicar care a scos parohia Pâclişa din anonimat

Publicat în: 
5 februarie 2020

Născut şi trăit în praful lumii rurale, preotul Nicolae  Cado se distinge în cadrul intelectualităţii rurale transilvănene a vremurilor sale.  Cea mai valoroasă moştenire a sa este „Condica“ parohiei Pâclişa.

Lunga perioadă de păstorire, între 1878 şi 1925,  l-a trecut pe preotul Nicolae  Cado prin timpuri şi conjuncturi istorice dintre cele mai diverse. A trăit sub regimurile habsburgic, austro-ungar şi apoi prin cel românesc.

Cărturar şi cronicar

Cea mai valoroasă moştenire a lui Cado este „Condica parohiei greco-orientale Pâclişa”. (n.a. în zilele noastre este localitate componentă a municipiului Alba Iulia).

Scrisă cu un talent nativ şi într-o frumoasă limbă a vremii sale, Cronica îl plasează pe preot în galeria de frunte a celor care au îmbrăţişat genul cronistic românesc.

Lui Cado nu i-a plăcut doar să scrie, să consemneze, în condica pe care o ţinea, evenimente diverse, ci a şi studiat cu atenţie însemnările marginale pe care preoţii dinaintea sa le-au lăsat pe cărţile liturgice din patrimoniul parohiei.

Exemplul său a constituit şi un îndemn pentru urmaşii săi în parohie, care au continuat condica lui Cado, până la mijlocul veacului trecut.

O foarte bună apreciere a calităţilor sale deosebite o face în epocă protopopul Alexandru Baba, cel care, în anul 1937, îl caracteriza pe Nicolae Cado drept un „[...] preot cărturar şi un cronicar desăvârşit, care ar fi putut ilustra cu competinţe excelente un birou statistic ori un exactorat pe întreaga patriarhie [...]”.

Nicolae Cado a descris cu frumuseţea graiului ardelean cum a simţit el faptele din istoria satului Pâcliţa, cum ar fi de pildă participarea localnicilor la Adunarea Naţională de la 1 Decembrie 1918 din Alba Iulia.

Parohia ortodoxă Pâclişa era una modestă la nivelul parohiilor din Protopopiatul Alba Iuliei în secolul al XIX-lea. Ieşirea sa din anonimat s-a datorat, fără îndoială, şi calităţii efortului cronistic al preotului Nicolae Cado.

Preotul  a fost şi notar al Protopopiatului Alba Iuliei, dar şi membru al despărţământului ASTRA Alba Iulia.

Preotul NICOLAE CADO, într-o imagine din 1912

Imaginea preotului Nicolae Cado ne este cunoscută din puţine fotografii de epocă, din perioada anilor 1912 şi 1914. Ceea ce imaginea fotografică nu a reuşit să surprindă au făcut-o faptele preotului, aduse la lumină de curând publicului larg, prin publicarea condicii şi biografiei sale.

Imagine deschidere articol: Biserica din Pâclişa şi un grup de localnici în frunte cu preotul Nicolae Cado(1914).

Sursa informaţiilor şi a imaginilor: Proiectul „Memoria Urbis“, finanţat de Primăria Alba Iulia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba-Iulia-Trip-Advisor-Certificat-de-excelenta-2018

Documentar

e-Accesibilitate

Suntem alături de persoanele cu deficienţe. În acest sens, oferim serviciul de e-Accesibilitate SensusAccess tuturor celor interesaţi, în mod gratuit.

Pentru a vizita pagina dedicată şi a folosi SensusAccess, Vă rugăm daţi click aici.

Alba-Iulia-Europe-Direct

Viziteaza Alba Iulia envelopephonemap-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram