Premieră inginerească în urmă cu 30 de ani

Publicat în: 
31 mai 2017

 27 mai 1987, la Alba Iulia se înregistra o premieră a ingineriei românești. Un bloc cu 80 de apartamente a fost mutat pe o distanță de aproape 70 de metri, prin așa numita metodă a translației, inventată de inginerul Eugen Iordăchescu.

Blocul A2 era construit perpendicular pe Bulevardul Transilvania din Alba Iulia. Clădirea avea o greutate de 7.600 de tone, înălţime de 17 metri şi lăţimea de 12 metri.

Mutare Bloc A2 1

Sursa foto: Arhivele Naționale Alba

Imobilul a fost ridicat cu ajutorul unor prese puternice, aşezat pe niste cărucioare speciale ce au fost trase pe căile de rulare de nişte trolii programate. In punctele-cheie ale construcţiei au fost montaţi senzori de mare precizie la acea vreme.  Practic, cele doua cladiri, rezultate în urma dezlipirii blocului,  au fost mutate aproape 70 de metri pe diagonala.

Imobilul a fost sectionat pe rost, adica pe golul care se lasa intre constructiile foarte lungi. Privind în urmă, riscurile nu erau de neglijat. Asta, dacă luăm în calcul că pe  toată durata „călătoriei“ locatarii au rămas în apartamente, cu excepţia celor de la parter, iar blocul era conectat la reţelele de apă, gaz, canalizare şi electricitate
Mutare Bloc A2 2
Sursa foto: Arhivele Naționale Alba

Întreaga „călătorie” a blocului a durat  5 ore şi 40 de minute, pe o axă înclinată de 33 de grade, 50 minute şi 40 de secunde.

Pe lângă faptul că s-a făcut deschiderea Bulevardului Transilvaniei, s-a asigurat și vizibilitatea Catedralei Incoronarii dinspre latura de vest a orașului.
Zona in zilele noastre
Vedere dinspre Catedrala Încoronării spre Bulevardul Transilvaniei/Sursa foto: Romulus Oprișcan

Sursa imaginilor de epocă: Arhivele Naționale Alba

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba-Iulia-Trip-Advisor-Certificat-de-excelenta-2018

Documentar

e-Accesibilitate

Suntem alături de persoanele cu deficienţe. În acest sens, oferim serviciul de e-Accesibilitate SensusAccess tuturor celor interesaţi, în mod gratuit.

Pentru a vizita pagina dedicată şi a folosi SensusAccess, Vă rugăm daţi click aici.

Alba-Iulia-Europe-Direct

Viziteaza Alba Iulia envelopephonemap-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram