27 mai 1987, la Alba Iulia se înregistra o premieră a ingineriei românești. Un bloc cu 80 de apartamente a fost mutat pe o distanță de aproape 70 de metri, prin așa numita metodă a translației, inventată de inginerul Eugen Iordăchescu.
Blocul A2 era construit perpendicular pe Bulevardul Transilvania din Alba Iulia. Clădirea avea o greutate de 7.600 de tone, înălţime de 17 metri şi lăţimea de 12 metri.
Sursa foto: Arhivele Naționale Alba
Imobilul a fost ridicat cu ajutorul unor prese puternice, aşezat pe niste cărucioare speciale ce au fost trase pe căile de rulare de nişte trolii programate. In punctele-cheie ale construcţiei au fost montaţi senzori de mare precizie la acea vreme. Practic, cele doua cladiri, rezultate în urma dezlipirii blocului, au fost mutate aproape 70 de metri pe diagonala.
Imobilul a fost sectionat pe rost, adica pe golul care se lasa intre constructiile foarte lungi. Privind în urmă, riscurile nu erau de neglijat. Asta, dacă luăm în calcul că pe toată durata „călătoriei“ locatarii au rămas în apartamente, cu excepţia celor de la parter, iar blocul era conectat la reţelele de apă, gaz, canalizare şi electricitate
Sursa foto: Arhivele Naționale Alba
Întreaga „călătorie” a blocului a durat 5 ore şi 40 de minute, pe o axă înclinată de 33 de grade, 50 minute şi 40 de secunde.
Pe lângă faptul că s-a făcut deschiderea Bulevardului Transilvaniei, s-a asigurat și vizibilitatea Catedralei Incoronarii dinspre latura de vest a orașului.
Vedere dinspre Catedrala Încoronării spre Bulevardul Transilvaniei/Sursa foto: Romulus Oprișcan
Sursa imaginilor de epocă: Arhivele Naționale Alba