Lucrarea culinara de proportii a la Guinness Book este „garnisita“ cu o colectie de rețete inedite. Autorul reuseste sa duca la un alt nivel povestea identitatii locale, a ceea ce ne defineste ca locuitori ai plaiurilor Albei Iulia.
Cartea intitulata „Euphoria“ poarta amprenta lui Cosmin Ioan Toma, un bucatar excentric din Alba Iulia care a ajuns cunoscut la nivel national.
Lucrarea are doua coperti cu proportii a la Guinness Book: 3 metri înăltime si 4 lățime.
Si continutul cartii este prezentat intr-un mod original. Bucatarul a optat pentru patru retete inedite, care sunt prezentate pe una dintre copertile cartii: o piramida din ciorbă de burta, o reala provocare vizuala; muschi de porc cu bacon si mustar gatit tip rulada, o propunere de meniu festiv indraznet; trandafiri de gradina murati, o provocare artistica si tehnica; si un cremes, preparat aflat la granita dintre desert si sculptura moderna.
Altfel spus, bucatarul a expus pe coperta cartii un meniu: o ciorba de burta in stare solida (n.a. se prepara dupa reteta clasica, iar la sfarsit i se adauga un gelifiant), care nu se mananca cu lingura, ci se taie cu cutitul si se serveste cu furculita; un muschiulet de porc in forma rotunda, care face „casa buna“ cu o muratura din trandafiri de gradina, iar ca desert ne propune un cremes in forma de inel.
Bucatarul nu a facut altceva decat sa reinterpreteze retetele clasice ale preparatelor prezentate mai sus.
„Reteta de muschiulet de porc, spre exemplu, exista in cartile de bucate mai vechi. Misiunea mea a fost sa o reinterpretez. In primul rand, i-am dat o forma rotunda. Daca reteta clasica ne spune ca trebuie sa batem cotletul de porc si apoi sa-i punem tocatura, in reteta mea i-am adaugat doar bacon si mustar si i-am adaugat un sos travilion, pe care l-am inventat eu, si care are la baza foarte multe legume, Herbes de Provence“, spune Cosmin Toma.
Cosmin Toma marturiseste ca este primul bucatar din Romania care a murat trandafirii de gradina. „Pentru inceput am testat reteta intr-un restaurant frantuzesc din Sibiu, de high class, iar clientii au fost foarte incantati. Nici nu credeam ca o sa am un feedback asa pozitiv“, povesteste bucatarul.
Si cremesul reinventat de Toma are o forma regala, de inel.
Cealalta coperta a cartii cu inaltimea de 3 metri este rezervata criticii de specialitate. „În cartea lui Cosmin Toma se intalnesc doua « lumi», cea traditionala cu cea moderna. Preparatele expuse sunt echilibrate…proporții corecte intre ingrediente, culori vii si bine alese, creativitate in compozitie…,inaltimea pieselor de pe platou. Un alt aspect este tehnica manoperei, modul in care autorul a imbinat bucataria cu patiseria“, apreciaza Radu Zarnescu, presedintele Organizatiei „Euro-Toques Romania“.
„Este o onoare pentru noi sa-i fim colegi si prieteni, avem tot timpul de învătat de la el, e un artist desavarsit și un bucatar, pe care oricine ar fi mandru sa-l aiba in restaurantul lui si sa lucreze cu el; este un revolutionar in bucatarie, pus la punct cu tot ceea ce este nou in tendintele modei gastronomice“, spune Marioara Vartop, maestru culinar.
„Chiar daca nu incape intr-o biblioteca de dimensiuni conventionale, cea mai mare carte de bucate din Romania este deosebita si merita sa fie in biblioteca oricarui colectionar si pasionat de gastronomie“, Teodora Rogobete, blogger culinar.
Bucatarul reuseste sa duca la un alt nivel povestea identitatii locale, a ceea ce ne defineste ca locuitori ai plaiurilor Albei Iulia.
Cosmin Toma spune ca ar fi onorat, daca inedita lucrare gastronomica va fi expusa in centrul istoric al Cetatii Alba Carolina.
Alte retete care poarta amprenta bucatarului excentric pot fi gasite pe www.cosmintoma.ro.
„Euphoria“ a fost lansată la Alba Carolina Food Fest, primul eveniment de acest gen din Alba Iulia. Detalii despre evenimentul gastronomic gasiti aici.