Preţioasele ridicole: Spectacol clasic, servit după „rețeta“ Skepsis

Publicat în: 
20 septembrie 2017

Publicul are ocazia de a pătrunde în societatea lui Moliere cu piesa care a marcat începutul succeselor pariziene ale trupei sale şi în care autorul lansează primul atac deschis la adresa decadenţei, exceselor şi snobismului care cuprinsese deja o bună parte a arsitocraţiei franceze.

„Preţioasele ridicole“ este unul dintre cele mai incitante spectacole clasice din repertoriul trupei de teatru și umor Skepsis. Publicul este provocat la o reîntoarcere în Franţa din timpul domniei lui Ludovic al XIV-lea, Regele Soare.

Concentrată în jurul unei conversaţii de salon, piesa deconspiră ridicolul la care se expuneau nobilii care erau adepţi ai “preţiozităţii” – o modă care domina saloanele luxoase ale nobilimii şi care presupunea un anumit fel de a te îmbrăca, de a vorbi şi de a te purta care să te diferenţieze de ceilalţi în termenii unui aşa-zis bun-gust deseori absurd şi grotesc.

În fond, privind înapoi, spectacolul nu face decât să confirme încă o dată faptul că, în esenţă, moravurile oamenilor nu se schimbă niciodată. Snobismul nobililor Preţioşi din societatea lui Moliere este acelaşi snobism pe care-l observăm în fiecare zi în societatea actală când deseori aerele de atotştiutori, de superioritate şi aroganţă a oamenilor cu stare trădează lipsa de bun-simţ, bun-gust şi de cultură, stârnind şi acum, la fel ca şi atunci… ridicolul.

 Stagiunea cu Skepsis 2017

Specatcolul are loc marţi, 26 septembrie 2017,  ora 19.00, la Casa de Cultură a Studenţilor. Biletele (10 lei - pret intreg; 5 lei - pentru elevi, studenti si pensionari) se pot găsi începând de vineri, 22 septembrie, la Secretariatul Casei de Cultură a Studenţilor Alba Iulia, între orele 09.00 – 15.00 sau la intrare.

 Distribuţie: Du Croisy- Rares Diodiu; La Grange- Daniel Muntean; Gorgibus- Vasile Dîngă; Magdelon- Elena Smeu Mare; Cathos- Ludmila Cioflică; Marotta- Andrada Balea; Mascaril- Viorel Cioflică; Jodelet - Vinicius Moldovan; Servitori: David Chismorie; Zlaczki Zoltan; Daniel Muntean; maestrul de Muzica: Ovidiu Bartha; Regia: Viorel Cioflică ; Costume: Ludmila Cioflică; Suport Tehnic: Andreea Aron.

Specacolul este parte a proiectului „Stagiunea cu Skepsis 2017“, derulat în perioada ianuarie – decembrie 2017. Este un proiect de tineret, bazându-se pe motivarea acestuia de a se implica în diversificarea ofertei cultural-artistice a oraşului şi de a participa la viaţa sa socio-culturală. Piesele se joacă în sală sau în aer liber.

Parteneri: Primăria Municipiului Alba Iulia; Casa de Cultură a Studenţilor Alba Iulia; Fundaţia “Inter-Art” Aiud; Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia; Universitatea „1 Decembrie 1918” Alba Iulia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba-Iulia-Trip-Advisor-Certificat-de-excelenta-2018

Documentar

e-Accesibilitate

Suntem alături de persoanele cu deficienţe. În acest sens, oferim serviciul de e-Accesibilitate SensusAccess tuturor celor interesaţi, în mod gratuit.

Pentru a vizita pagina dedicată şi a folosi SensusAccess, Vă rugăm daţi click aici.

Alba-Iulia-Europe-Direct

envelopephonemap-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram