Primaria Alba Iulia a fost onorata cu locul I la sectiunea "Bucurosi de oaspeti" din cadrul Galei Fondurilor structurale organizata pentru a premia cele mai bune proiecte finantate pe fonduri europene in perioada 2007-2013. In cadrul evenimentului de premiere au fost prezenti dl Jyrki Katainen - vicepresedintele Comisiei Europene, Sefa Reprezentantei Comisiei Europene in Romania - Angela Filote si comisarul european pentru Politici Regionale - Corina Cretu.
Castigatori cu proiectul "Reconstituire si punere in valoare acces latura de vest Cetatea Alba Carolina, Fortificatia de tip vauban, Alba Iulia"
Primaria Alba Iulia a primit premiul I in categoria "Bucurosi de oaspeti", premiu acordat de catre Jyrki Katainen primarului Mircea Hava pentru eforturile incununate cu succes concentrate pe restaurarea laturii de vest a Cetatii Alba Carolina, simbolul orasului Alba Iulia si cea mai mare cetate de tip vauban din aceasta parte a Europei. Proiectul final a costat in jur de 60 de milioane de dolari si s-a desfasurat pe o perioada de 5 ani in care Cetatii Alba Carolina i-a fost redata splendoarea din perioada sa de glorie. Latura de vest, complet restaurata si pusa in valoare de investitiile inspirate si dedicatia tuturor care au lucrat la acest proiect este in momentul actual o importanta atractie turistica si gazda a numeroase festivaluri nationale, concerte si alte evenimente culturale de exceptie. Numarul de vizitatori a inceput sa creasca exponential in urma investitilor in restaurarea si punerea in valoare a Cetatii, finantate in proportie de 98% din fonduri europene.
Primarul Mircea Hava a declarat la acceptarea premiului:
"E un premiu pe care, spun fara modestie, il meritam. Sunt onorat ca Alba Iulia si oamenii ei de azi inseamna performanta. Practic, Alba Iulia nu inseamna Mircea Hava, e clar ca totul a reprezentat un efort comun pentru a face un lucru cu adevarat iesit din comun. Nu eu singur, ci toata echipa care a lucrat pentru acest proiect, ne-am asumat riscuri si am transformat o provocare pe care Cetatea noastra o astepta de 300 de ani, intr-o mare realizare. Asta in vremuri in care a pune bete-n roate sau a acuza a devenit mod de viata in Romania. Este firesc sa ne bucuram cand vedem ca toata munca ne este rasplatita de la cel mai inalt nivel. Se recunoaste municipiului Alba Iulia valoarea turistica in crestere."
Pentru locul I la categoria "Bucurosi de oaspeti" Alba Iulia a concurat cu Primaria Municipiului Drobeta Turnu Severin, Consiliul Judetean Tulcea, Primaria Municipiului Sibiu, Consiliul Judetean Braila, Consiliul Judetean Dambovita, Consiliul Judetean Vrancea si Agentia de Dezvoltare Durabila Brasov. Proiectul de succes al Primariei Alba Iulia a reprezentat conform declaratilor primarului Mircea Hava o "victorie tehnica", iar rezultatele investitiilor sunt vizibile in cifre. Cetatea Alba Carolina a inregistrat 100.000 de turisti platitori de bilete la intrarea in Muzeul National al Unirii pana in luna august 2014 si peste 300.000 de participanti la evenimente culturale organizate in cetate intre 1 aprilie si 15 septembrie 2014, un numar de aproape 10 ori mai mare decat numarul total al turistilor in Alba Iulia anului 2008.
City managerul Municipiului Alba Iulia, Nicolaie Moldovan a declarat si el:
"In urma amplului efort de regenerare, Cetatea a devenit parte a potentialului de dezvoltare economica a orasului. Cresterea numarului de vizitatori va impune extinderea si diversificarea industriei locale a turismului si serviciilor conexe. Fara indoiala ca astfel de aprecieri aduc bucurie, dar si cresc asteptarile albaiulienilor fata de echipa care pregateste documentatiile pentru proiecte europene. Simtim o oarecare presiune, acum dupa ce am ridicat stacheta atat de sus. Suntem unul dintre municipiile dat exemplu in privinta dezvoltarii finantate cu fonduri nerambursabile si dorim sa mentinem acelasi nivel."