Primele spectacole de reenactment antic din 2019

Publicat în: 
2 mai 2019

Atmosfera lumii antice, cu legionari romani,  gladiatori, dansatoare,  războinici daci, este reconstituită în anticul Apulum de trupa de reenactment antic ce activează în oraș și care are o intensă prezență publică.

Istoria anticului Apulum a început în momentul în care împăratul Traian a hotărât să fie transferată aici,  din zona Vienei de astăzi, Legiunea a XIII-a Gemina. Cantonarea a implicat și ridicarea unui castru de legiune, pe cea de-a treia terasă naturală a râului Mureș.

Anticul Apulum este readus la viață de Garda Apulum, trupa de reenactment a Muzeului Național al Unirii, formată din: Legiunea XIII Gemina, Lupii Apoulonului, Ludus Apulensis și Magna Namesis.

Reenctment antic în Cetatea Alba Iulia

Reenctment antic în Cetatea Alba Iulia/Foto: Ania Ciolacu

Reprezentațiile trupelor de reenactment au loc în fața Porții a IV-a a Cetății Alba Carolina, cea mai mare cetate din România. Câmpul de bătălie se înscrie pe locul unde a fost castrul roman de la Apulum, considerat de specialişti cel mai mare oraş roman din provincia Dacia şi totodată centrul politic, economic, militar şi cultural al acesteia.

Primele spectacole din acest sezon turistic vor avea loc vineri, 3 mai, de la ora 18.00.

Reenctment antic în Cetatea Alba Iulia/Foto: Ania Ciolacu

Reenctment antic în Cetatea Alba Iulia/Foto: Ania Ciolacu

 Reenactori daci și romani

De la cei implicaţi direct aflăm că,  pentru a face faţă exigenţelor spectacolelor de reenactment,  se antrenează temeinic luni bune. Asta, pentru ca lecţia de istorie vie pe care o aduc în faţa publicului să fie cât mai aproape de adevăr, dar şi  pentru a se evita accidentele. În plus, este important ca publicul să nu-i perceapă doar ca pe nişte adulţi cu minte de copil. Fiecare re-enactor trebuie să-şi cunoască, în primul rând, personajul istoric pe care-l întruchipează pe câmpul de luptă, indiferent că este o căpetenie sau un simplu soldat.

Garda Apulum

Reenctment antic în Cetatea Alba Iulia/Foto: Florin Du'ulescu

La fel de bine, trebuie să-şi cunoască echipamentul, să ştie cum să folosească armele din dotare, dar şi să înţeleagă comenzile pe care le aude pe câmpul de luptă. Combatanţii trebuie să ştie să răspundă la întrebări simple venite de la un puşti de 5 ani, interesat de sabia curbată a dacilor sau de suliţa romanilor, dar şi de la cei care au cunoştinţe temeinice despre bătălii celebre în care dacii au înfruntat legiunile romane.  Dincolo de latura sângeroasă, violentă, astfel de spectacole de reconstituiri istorice au scopul de a aduce în faţa publicului realitatea vieţii de acum două mii de ani, din vremea lui Decebal şi Traian.

Reenctment antic în Cetatea Alba Iulia/Foto: Ania Ciolacu

Reenctment antic în Cetatea Alba Iulia/Foto: www.festivalulromanapulum.ro/

Pasiunea pentru cunoașterea trecutului

Mulţi, probabil, trăiesc cu impresia că actorii de pe câmpul de bătălie sunt toţi militari de carieră sau cel puţin istorici sau arheologi.

În realitate, lucrurile nu stau aşa. Reenactorii sunt oameni cu profesii diferite, dar care au, cu siguranţă, în comun pasiunea pentru cunoaşterea trecutului. Unii au avut-o în sânge, ceilalţi au dobândit-o după ce au intrat în trupele de reconstituiri istorice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba-Iulia-Trip-Advisor-Certificat-de-excelenta-2018

Documentar

e-Accesibilitate

Suntem alături de persoanele cu deficienţe. În acest sens, oferim serviciul de e-Accesibilitate SensusAccess tuturor celor interesaţi, în mod gratuit.

Pentru a vizita pagina dedicată şi a folosi SensusAccess, Vă rugăm daţi click aici.

Alba-Iulia-Europe-Direct

Viziteaza Alba Iulia envelopephonemap-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram