Primul sistem de realitate augmentată, la muzeul Principia

Publicat în: 
22 iulie 2020

Ave hospes! Bine ați venit la Principia, clădirea comandamentului legiunii a XIII-a Gemina! Noi am facut istorie! Voi intrați și învătați istorie! Ave!” Este doar unul dintre mesajele virtuale cu care vor fi întâmpinați vizitatorii Muzeului Principia, din toamna acestui an.

Interacțiunile virtuale sunt posibile printr-un sistem de realitate augmentată(AR), primul de acest fel realizat și pus în funcțiune la Alba Iulia.

Punerea în practică a inițiativei Primăriei Alba Iulia este posibilă prin proiectul „Personaje antice în dialoguri virtuale cu vizitatorii Muzeului Principia“, cofinantat de Administrația Fondului Cultural Național(AFCN).

Stadiul proiectului

Realizarea unui astfel de sistem de realitate augmentată a  necesitat, în primul rand, o amplă cercetare de specialitate. Procesul este finalizat, iar informațiile istorice au asigurat baza științifică pentru realizarea mesajelor virtuale ce vor fi transmise de personaje militare și civile din anticul Apulum. Sunt finalizate și măsurătorile de specialitate, dar și conceptul creativ și tehnic a sistemului AR.

În lucru, sunt secvențele video, ce ulterior vor fi proiectate pe un display interactiv montat pe unul dintre pereții de sticlă exteriori ai muzeului roman Principia. Responsabilă de dirijarea dialogurilor virtuale va fi o aplicație dedicată.

Amintim câteva dintre elementele infrastructurii de realitate augmentată: dispozitive de detecție, proiector laser, sistem PC, aplicație software dedicată.

„Ceea ce vor vedea aici, la Muzeul Principia, atât localnicii cât și turiștii, ar fi fost considerat,   până nu demult, magie sau imposibil. De fapt este o punte între milenii bazată pe tehnologie de ultima generație și pe creativitatea unei echipe care a avut ideea și curajul de a face, din nou, ceea ce nu s-a mai făcut. Pionierat made în Alba Iulia, din nou”, Voicu Paul, Viceprimar cu atribuții de Primar al municipiului Alba Iulia.

Sistemul AR va fi realizat, montat și pus în funcțiune până cel târziu în 15 noiembrie 2020, data de finalizare a proiectului menționat.

Care sunt avantajele sistemului?

Soluția smart ne va permite să exploatăm, într-un mod interactiv, zestrea  romană a orașului Alba Iulia, dar si sa facem „saltul“ din Antichitate în era tehnologiilor smart și invers.

Inițiativa de a aduce patrimoniul cultural al orașului Alba Iulia în lumea digitală este necesară într-o vreme în care turismul cultural a căpătat dimensiuni dintre cele mai nebănuite.  Este cu atat mai binevenita cu cât turiștii care ajung în orasul cu cea mai mare cetate din Romania, Cetatea Alba Iulia, caută experiențe care aduc trecutul și cultura mai aproape de ei. Implementarea acestui proiect este motivată de ambele situații și se dorește a fi deopotrivă un îndemn spre cunoașterea unor realități istorice și deopotrivă o cale de recuperare a trecutului propriu.

Suma nerambursabilă atrasă de Primăria Alba Iulia prin acest proiect este de 85.000 lei, iar valoarea totală a proiectului este de 125.000 lei.

Despre Muzeul Principia

Amplasat în Piața Cetății, muzeul Principia este locul în care este valorificată turistic o parte din clădirea Principiei castrului roman de la Apulum. Aici și-a avut sediul comandamentul Legiunii a XIII-a Gemina, singura legiune care a staționat pe teritoriul Daciei pe toată perioada ocupației romane. Muzeul este unul dintre locurile în care localnicii și turiștii pot afla povestea castrului ridicat de romani la Apulum.

Anul trecut, muzeul a fost vizitat de aproape 13.000 de persoane.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba-Iulia-Trip-Advisor-Certificat-de-excelenta-2018

Documentar

e-Accesibilitate

Suntem alături de persoanele cu deficienţe. În acest sens, oferim serviciul de e-Accesibilitate SensusAccess tuturor celor interesaţi, în mod gratuit.

Pentru a vizita pagina dedicată şi a folosi SensusAccess, Vă rugăm daţi click aici.

Alba-Iulia-Europe-Direct

Viziteaza Alba Iulia envelopephonemap-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram