Printre daci și romani

Publicat în: 
3 mai 2018

Realităţile unei lumi demult apuse sunt reconstituite în anticul Apulum cu ajutorul trupelor de reenactori daci şi romani, care folosindu-se de informaţii ştiinţifice verificate reuşesc să reînvie viaţa de pe vremea lui Decebal şi Traian.

Anticul Apulum(n.a.denumirea latină a orașului Alba Iulia, provenit din numele dacic al așezării Apoulon) este readus la viață de trupele de reenachtment ale Muzeului Național al Unirii: Legiunea XIII Gemina(romani), Lupii Apoulonului(daci), Ludus Apulensis(gladiatori)și Magna Namesis(dansatoare).

Pasiunea pentru cunoașterea trecutului
Reprezentațiile trupelor de reenachtment au loc în fața Porții a IV-a a Cetății, în fiecare vineri, de la ora 19.00, în cursul sezonului turistic.


Câmpul de bătălie se înscrie pe locul unde a fost castrul roman de la Apulum, considerat de specialişti cel mai mare oraş roman din provincia Dacia şi totodată centrul politic, economic, militar şi cultural al acesteia.
Mulţi, probabil, trăiesc cu impresia că actorii de pe câmpul de bătălie sunt toţi militari de carieră sau cel puţin istorici sau arheologi. În realitate, lucrurile nu stau aşa. Re-enactorii sunt oameni cu profesii diferite, dar care au, cu siguranţă, în comun pasiunea pentru cunoaşterea trecutului. Unii au avut-o în sânge, ceilalţi au dobândit-o după ce au intrat în trupele de reconstituiri istorice.


De la cei implicaţi direct aflăm că, pentru a face faţă exigenţelor spectacolelor de reenachment, se antrenează temeinic luni bune. Asta, pentru ca lecţia de istorie vie pe care o aduc în faţa publicului să fie cât mai aproape de adevăr, dar şi pentru a se evita accidentele. În plus, este important ca publicul să nu-i perceapă doar ca pe nişte adulţi cu minte de copil.

Fiecare reenactor trebuie să-şi cunoască, în primul rând, personajul istoric pe care-l întruchipează pe câmpul de luptă, indiferent că este o căpetenie sau un simplu soldat. La fel de bine, trebuie să-şi cunoască echipamentul, să ştie cum să folosească armele din dotare, dar şi să înţeleagă comenzile pe care le aude pe câmpul de luptă.


Combatanţii trebuie să ştie să răspundă la întrebări simple venite de la un puşti de 5 ani, interesat de sabia curbată a dacilor sau de suliţa romanilor, dar şi de la cei care au cunoştinţe temeinice despre bătălii celebre în care dacii au înfruntat legiunile romane. Dincolo de latura sângeroasă, violentă, astfel de spectacole de reconstituiri istorice au scopul de a aduce în faţa publicului realitatea vieţii de acum două mii de ani, din vremea lui Decebal şi Traian.
Foto: Ionuț Văidean

One comment on “Printre daci și romani”

  1. Am vazut fotografii de la eveniment si as dori sa stiu daca in luna septembrie se mai tine si cam ce orogram ar fi .Vreau sa vad si eu pe viu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba-Iulia-Trip-Advisor-Certificat-de-excelenta-2018

Documentar

e-Accesibilitate

Suntem alături de persoanele cu deficienţe. În acest sens, oferim serviciul de e-Accesibilitate SensusAccess tuturor celor interesaţi, în mod gratuit.

Pentru a vizita pagina dedicată şi a folosi SensusAccess, Vă rugăm daţi click aici.

Alba-Iulia-Europe-Direct

Viziteaza Alba Iulia envelopephonemap-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram