Un loc special, în arhitectura religioasă, îl ocupă bisericile de lemn. Perfectă expresie a gândirii țărănești, ilustrare a modului în care omul simplu se raporta la dumnezeire, biserica de lemn e, în primul rând, un fel de taină. Atât pentru faptul că tehnicile de construcție erau păstrate secret, de către fiecare meșter, cât și pentru faptul că erau unicele refugii cu adevărat sacre pentru țărănimea asuprită. Biserica din Goiești, pe care unii istorici de artă o consideră cea mai frumoasă, a Transilvaniei, încarnează tot ceea ce am afirmat mai sus. Și se află la doar 96 km de Alba Iulia, în Apuseni.
De fapt, biserica – ridicată în secolul al XVIII-lea – e importantă prin ceea ce e frumoasă, am putea spune: bogăția de icoane și pereți pictați, care o înveșmântează pe de-a-ntregul. Autor: același inconfundabil și neîntrecut Simion Silaghi, din Abrud, meșter al picturii transilvănene, supranumit „zugravul Apusenilor”. Contribuția lui Silaghi e vizibilă în toate detaliile, în special în unitatea și coerența picturilor, iar faptul că lăcașul a rămas în picioare, în integralitatea sa, face ca totul să pară și frumos și mai trainic decât este.
Interiorul se remarcă prin extraordinarul caracter narativ al picturii murale. Compozițiile impresionează în așa măsură prin naturalețea personajelor încât îl absorb pe privitor în mijlocul acțiunii, dând senzația de participare directă. În altar, sub arcade susținute pe coloane ingenios unite cu ajutorul diferențelor de culoare, te întâmpină Sfinții Părinți ai Bisericii. Registrele de la nașterea bolții sunt ocupate, unul, de o ceată de îngeri, celălalt de prooroci, care împreună o slăvesc pe Fecioara Maria, așezată pe un tron de nouri, cu Pruncul în brațe.
Există, totodată, o întâmplare tragică în biografia bisericii, petrecută acum câteva decenii, însă puțini o cunosc. Se spune că o femeie care se ruga, în timpul unei slujbe, a fost lovită de fulger în inimă. Femeia se afla în pronaos, iar fulgerul a pătruns prin tavanul de lemn, a lovit o icoană a lui Hristos, în fața căreia se ruga femeia, ricoșând apoi în trupul ei, omorând-o pe loc. Se spune, de asemenea, că femeia trăia de ani buni în adulter.
Acces la biserica de lemn din Goiești
Rută: Alba Iulia – Abrud (DN 74) – Câmpeni (DN 74 A) – Goiești (DJ 762)
Descrierea rutei: din orașul Câmpeni, continui spre nord în direcția Vadu Moților, pe DN 75. După 7 km de mers, faci stânga pe podul barajului Mihoești și continui pe DJ 762 în direcția satului Avram Iancu, până ce ajungi în satul Goiești. Biserica se află pe partea dreaptă a șoselei, pe o colină, într-un mic cimitir.
Distanţă de la Alba Iulia la biserică: 96 km
Durată: aproximativ 1 oră 50 minute, fără popasuri
Florian-Rareș Tileagă