Punguțe de mireasă

Publicat în: 
6 iulie 2015

Vernisajul expozitiei lunii iulie de la Muzeul National al Unirii din Alba Iulia are loc marti, 7 iulie 2015, incepand cu ora 11:00. Este vorba despre o colectie de 6 pungute de mireasa, datate la inceputul secolului XX si descoperite in comuna Daia Romana.

Exponatele sunt reprezentative pentru procedeele si uneltele traditionale de tabacit pieile, folosite de catre cojocarii din zona Sebesului. De altfel, aceasta zona este recunoscuta pentru calitatea superioara a pieilor lucrate. Pungutele prezente la muzeu au fost pastrate in stare excelenta si sunt ornate prin tehnica broderiei cu lana, matase, arnici si aplicatii de mesina. Pe fiecare punguta sunt brodate numele miresei si anul in care a fost confectionata piesa, iar bradul, rozeta si florile sunt motivele traditionale recurente. Conform traditiei, astfel de pungute cu bani erau daruite chiuitoarelor, din partea nasei mari.

Pungutele de mireasa de la Daia Romana se vor afla la Muzeul National al Unirii pe tot parcursul lunii iulie. Deschiderea oficiala a expozitiei va fi realizata in colaborare cu Consiliul Judetean Alba, Primaria Municipiului Alba Iulia, Asociatia Prietenii Muzeului Unirii si Directia Judeteana.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba-Iulia-Trip-Advisor-Certificat-de-excelenta-2018

Documentar

e-Accesibilitate

Suntem alături de persoanele cu deficienţe. În acest sens, oferim serviciul de e-Accesibilitate SensusAccess tuturor celor interesaţi, în mod gratuit.

Pentru a vizita pagina dedicată şi a folosi SensusAccess, Vă rugăm daţi click aici.

Alba-Iulia-Europe-Direct

envelopephonemap-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram