Râpa Roșie. Riduri roșii de milioane de ani

Publicat în: 
10 octombrie 2017

Aflată la 3 km nord de Sebeș și la 19 km de Alba Iulia, Râpa Roșie e unul dintre cele mai fotografiate spații turistice din Ardeal. Milioanele de stânci roșii ale râpei, vizibile de la mare distanță, sunt ca niște riduri roșii. Și sunt fascinația iubitorilor de fotografie și, totodată, a zburătorilor cu parapanta. Trasee bizare, hăuri adânci, păduri impenetrabile, poteci, grote și câte o poveste pentru fiecare dintre toate astea – iată, pe scurt, „conținutul” rezervației Râpa Roșie.

Râpa Roșie. Vedere de ansamblu / Sursa foto: Rareș Tileagă

Râpa Roșie este un loc ideal pentru excursii scurte, fiind accesibil indiferent de anotimp. E un decor natural care nu seamănă cu nimic din ceea ce se vede, de regulă, într-o zonă de podiș. Aici, rocile rozalii, ca niște statui și coloane gotice, compun un relief ciudat, bun de fotografiat din orice unghi.

 

Profilul unic al rezervaţiei e dat de alternanţa argilelor roşii cu gresii cenuşii, alcătuite în formaţiuni slab cimentate. Este, de fapt, un microrelief, creat prin eroziunea regresivă a unui torent ce a provocat, în vechime, o masivă alunecare de teren. Deci, vorbim despre o mare surpare, despre o prăbuşire de soluri în continuă schimbare.

 

Râpa Roșie / Sursa foto: Rareș Tileagă

„Papucul”. E un mare platou cu pajişte, parcă decupat în formă de pantof. Accesul e periculos, pe o potecă îngustă care atinge marginea prăpastiei. Este o aventură pur-sânge, ideală pentru cutezători, iar priveliştile obţinute de sus, de pe culmea „Papucului”, includ Sebeşul, satele Văii Sebeşului, precum şi vârfurile îndepărtate ale masivelor Şureanu, Pătru şi Cindrel. De asemenea, pentru o şi mai bună panoramă, puteți urca mai în sus de „Papuc”, până la cea mai înaltă culme a Râpei Roşii (vârful Piesa, 507 m alt.). De acolo, în zilele senine, veți avea ocazia să admirați atât Făgăraşii, cât şi unele piscuri ale Trascăului.

Vânt și verdeață, la Râpa Roșie / Sursa foto: Rareș Tileagă

Acces la Râpa Roșie

 

Rută: Alba Iulia – Sebeș (DN 1)

Descrierea rutei: La ieşire din Sebeş înspre Daia Română, continui până la primul pod din structura autostrăzii. Treci pe sub pod și continui, la stânga, de-a lungul râului până la baza rezervației. E un drum accidentat, dar accesibil pentru orice maşină. De la râpă în sus, însă, accesul e variat. Există câteva trasee (doar unele marcate), fiecare traversând culoarul noroios de pădure care înconjoară rezervaţia. Urcuşul e greu și ai nevoie de o condiţie fizică bună, rezerve de apă și, eventual, un walking-stick.

Distanţă de la Alba Iulia la Râpa Roșie: 19 km

Durată: între 30-60 minute, fără popasuri, în funcție de traficul rutier

 

Florian-Rareș Tileagă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba-Iulia-Trip-Advisor-Certificat-de-excelenta-2018

Documentar

e-Accesibilitate

Suntem alături de persoanele cu deficienţe. În acest sens, oferim serviciul de e-Accesibilitate SensusAccess tuturor celor interesaţi, în mod gratuit.

Pentru a vizita pagina dedicată şi a folosi SensusAccess, Vă rugăm daţi click aici.

Alba-Iulia-Europe-Direct

Viziteaza Alba Iulia envelopephonemap-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram