Dacă tot vii la Alba, de 1 decembrie... RÂPA ROȘIE

Publicat în: 
13 noiembrie 2018

Podișul Secașului, ca spațiu domol, odihnitor ca priveliști, deține o rezervație foarte importantă, foarte rară și, mai ales, foarte vizibilă. Vorbim, dragi călători, despre Râpa Roșie. E primul loc care vă sare în ochi, când vă aflați pe autostrada care trece pe lângă Sebeș. Iar din Alba Iulia până acolo nu sunt decât vreo 20 km, pe care îi puteți face în circa 40 de minute. Vă recomandăm acest refugiu de peisaj și liniște, mai ales dacă veți veni, de 1 decembrie, în Cealaltă Capitală!

Râpa Roșie – privire de ansamblu / Sursa foto: Florian-Rareș Tileagă

Râpa Roșie – privire de ansamblu / Sursa foto: Florian-Rareș Tileagă

Dacă e vreun loc ideal pentru picnic, expediții aventuroase, mountain-biking și fotografie de peisaj, atunci vorbim despre Râpa Roșie. Practic, e cel mai vizitabil și vizitat obiectiv turistic din preajma orașului Sebeș, indiferent de anotimp; experiența de urcare către râpă e la fel de interesantă vara, când ierburile aspre, înalte până la genunchi, zgârie piciorul, precum e iarna, când e nevoie de bocanci zdraveni pentru noroi și zăpadă. Pe scurt, aveți de urcat.

 

Râpa Roșie e cu adevărat copleșitoare, ca priveliște, doar în clipa în care sunteți la poalele stâncilor, de unde perspectiva asupra hăurilor și formațiunilor geologice atinge un nivel periculos de amețitor. E un decor care nu doar că nu se mai găsește în toată România, dar nu pare să aibă nici un fel de legătură cu peisajele pe care le vezi, în mod normal, într-o zonă de podiș.

 

Râpa Roșie e într-adevăr o râpă și e într-adevăr roșie. O veți recunoaște de la distanță, reperul fiind milioanele de încrețituri roșii, care formează, de fapt, toți versanții rezervației. Unii susțin că se văd din satelit; nu e chiar așa, dar sunt vizibili, pe bună dreptate, de la distanță. Ne referim, aici, la scenografia bizară de roci rozalii, la versanți abrupți, la păduri când impenetrabile, când spațioase, la hăuri care se cască la un pas distanță, la grote înghesuite între turnulețe de argilă. E un fel de gotic natural în acest peisaj al Râpei Roșii, al cărei profil unic, spun geologii, e dat de alternanţa argilelor roşii cu gresii cenuşii, alcătuite în formaţiuni slab cimentate. Vorbim, de fapt, despre un microrelief, format prin eroziunea regresivă a unui torent care a provocat, în vechime, o masivă alunecare de teren. Deci, vorbim despre o mare surpare, o prăbuşire de soluri în continuă schimbare.

 

Acces la Râpa Roșie

 

Rută: rezervația e situată la 3 km nord de orașul Sebeș, fiind vizibilă de pe oricare rută de intrare în oraș. Accesul începe din drumul care pornește din Sebeș înspre satul Daia Română (DJ 106 K). Important este să ajungeți la podul autostrăzii, după care faceți stânga, apoi continuați pe lângă râu, până la baza rezervației. E un drum accidentat, dar accesibil pentru orice tip de maşină. De la baza râpei în sus, însă, există mai multe trasee, doar unele marcate, fiecare traversând culoarul noroios de pădure care înconjoară rezervaţia. Urcuşul e greu și aveți nevoie de condiţie fizică bună și rezerve de apă.

Distanţă de la Alba Iulia la Râpa Roșie: 20 km

Durată: aproximativ 40 minute, fără popasuri

 DSC_4843

DSC_4864

Râpa Roșie - detalii / Sursa foto: Florian-Rareș Tileagă

 

Florian-Rareș Tileagă

2 comments on “Dacă tot vii la Alba, de 1 decembrie... RÂPA ROȘIE”

  1. Drumul e forestier. Cu grija ajungi cu orice masina. Cand ajungi acolo merita efortul! Daca nu aveti incaltaminte corespunzatoare de munte nu va aventurati pe poteci.
    Iti taie respiratia peisajul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba-Iulia-Trip-Advisor-Certificat-de-excelenta-2018

Documentar

e-Accesibilitate

Suntem alături de persoanele cu deficienţe. În acest sens, oferim serviciul de e-Accesibilitate SensusAccess tuturor celor interesaţi, în mod gratuit.

Pentru a vizita pagina dedicată şi a folosi SensusAccess, Vă rugăm daţi click aici.

Alba-Iulia-Europe-Direct

envelopephonemap-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram