Recital Gabriel Croitoru şi Horia Mihail

Publicat în: 
10 septembrie 2018

La Alba Iulia se va da startul recitalurilor din această toamnă incluse în turneul naţional „Vioara lui George Enescu“.

Şi în anul Centenarului, Alba Iulia este pe lista oraşelor unde se vor auzi acordurile impunătoare ale „Catedralei”, celebra vioară la care a cântat George Enescu (instrument pus la dispoziție și aflându-se în patrimoniul Muzeului Naţional „George Enescu”). Violonistul care are privilegiul de a cânta pe vioara Guarneri del Gesu este Gabriel Croitoru, iar alături îi va fi pianistul Horia Mihail.

Evenimentul are loc miercuri, 12 septembrie 2018, ora 19:00, la Casa de Cultură a Sindicatelor.
Accesul: gratuit, pe bază de invitații ce pot fi ridicate de la locul de desfăşurare al evenimentului.

Programul se anunţă, şi de această dată, unul plin de surprize, dintre care nu lipsesc piese de mare popularitate.

Turneul naţional al celor doi muzicieni români va continua la Deva, Tecuci, Bistriţa, Timişoara, Slatina, Caracal și București.

Despre turneu

A trecut peste un secol de când Geroge Enescu străbătea ţara în timpul Primului Război Mondial alături de vioara sa, pentru a-şi duce muzica către cei bolnavi, răniți în război, oameni aflați în necazuri și nevoi.

„În cursul verii 1914, în atmosfera agitată, premergătoare începerii Războiului Mondial, George Enescu a dat o serie de concerte în scopuri de binefacere, când la Arenele Romane, la Ateneul Roman sau în sala Liedertafel din București, când în orașele țării, de la Târgu Jiu, Craiova și Turnu Măgurele, la Brăila, Galați, Bacău si Iași. Rostul lor era de a transmite ascultatorilor spiritul armoniei, de a le stimula încrederea în puterile lor morale, dar și solidaritatea de care era nevoie în acele momente. În același an, Enescu a făcut un lung turneu de recitaluri și în orașe lipsite de orice viață muzicală: Caracal, Slatina, Târgoviște și Huși. Își transporta astfel ascultătorii, cum aflăm din cronicile ziarelor, «departe, departe de tot de urâțeniile vieții», stimulându-le setea de frumos.” (Povestea vieții lui George Enescu, George Zbârcea, Editura Ion Creangă, București, 1982)

În 2012, violonistul Gabriel Croitoru a câștigat prin concurs dreptul de a cânta la „Catedrala”, cum este denumită celebra vioară. De atunci, alături de Horia Mihail, duce muzica clasică mai departe, în locuri cât mai diferite, unde nimeni nu se gândește la ea sau nici nu a aflat de existența ei, dar unde poate face foarte mult bine, aşa cum făcea Enescu în urmă cu o sută de ani.

Sursa informaţiilor: www.vioaraluienescu.ro

Imagini de la recitalurile aterioare susţinute de cei doi muzicieni la Alba Iulia/Foto: Ionuţ Văidean

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba-Iulia-Trip-Advisor-Certificat-de-excelenta-2018

Documentar

e-Accesibilitate

Suntem alături de persoanele cu deficienţe. În acest sens, oferim serviciul de e-Accesibilitate SensusAccess tuturor celor interesaţi, în mod gratuit.

Pentru a vizita pagina dedicată şi a folosi SensusAccess, Vă rugăm daţi click aici.

Alba-Iulia-Europe-Direct

Viziteaza Alba Iulia envelopephonemap-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram