Cealaltă Capitală - Totul despre ea

Acasă / Reconstituire bunătățuri servite la curtea principilor ardeleni
Imagine de la evenimentul de reenactment culinar

Reconstituire bunătățuri servite la curtea principilor ardeleni

Publicat în: 31 oct.. 2019
Autor: Nicu Neag

 Cât de sofisticate și rafinate erau meniurile servite #PrincipilorArdeleni și oaspeților de seamă din diverse spații ale Europei momentului? Ce bunătăţuri se preparau acum câteva sute de ani la #CurteaPrinciară de la #AlbaIulia?  Cum se derula un ritual culinar? Răspunsuri concrete la aceste întrebări s-au oferit în cadrul unui eveniment de reenactment culinar organizat în Cetatea Alba Iulia, printr-un proiect atipic și inovator al Primariei.

Participanții la eveniment, aproape 300 de persoane, au avut ocazia să descopere secretele bucătăriei de la curtea princiară de la Alba Iulia, dar și cât de sofisticate și savuroase erau meniurile servite principilor ardeleni și înalților oaspeți ai acestora.

Reenactment culinar

Meniul reconstituit a fost unul bogat și diversificat, atingând  coordonatele esențiale ale universului gastronomic princiar : vită friptă cu semințe de pin, pui umplut în stil săsesc, căprioară cu sos amestec, sosuri de migdale, nuci, Pobrat, tortă ungurească, raci așezați între fire de pătrunjel, brânzeturi de Făgăraș, Hațeg și Maramureș, pogace cu jumări, aluat umplut cu pere, prăjitură cu piersici.

Toate și-au găsit locul într-o desăvârșită rânduială, atât în expoziția culinară,  cât și în ceremonialul servirii.

Pentru o incursiune realistă în atmosfera de epocă, s-a recurs la muzică, dans și teatru, artele specifice secolului al XVII-lea, consemnate în manuscrise și documente.

Toate au fost posibile  prin proiectul „Reenactment culinar: Meniuri şi ritualuri gastronomice la curtea princiară de la Alba Iulia“, derulat de Primăria Alba Iulia şi cofinanţat de Administraţia Naţională a Fondului Cultural Naţional. Suma nerambursabilă atrasă de Primărie prin acest proiect este de 46.500 de lei.

Evenimentul, organizat în 30 octombrie 2019, la Palatul Apor din Cetatea Alba Iulia, este o dovadă a respectului conferit istoriei și patrimoniului cultural imaterial la Alba Iulia, în Cealaltă Capitală.

 

Foto deschidere articol: Imagine de la evenimentul de reenactment culinar/Copyright : Primăria Alba Iulia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Viziteaza Alba Iulia