Reconstituire: O zi pe front, cu Regimentul 50 infanterie

Publicat în: 
8 decembrie 2018

Atmosfera de front a fost reconstituită în anul Centenarului Unirii, pe Măgura Străjii, lângă Alba Iulia. Expoziţia fotografică, cu soldaţi ai Regimentului 50 infanterie, poate fi văzută în Alba Iulia.

Regimentul 50 Infanterie cezaro-crăiesc, numit oficial şi Regimentul “Friedrich Großherzog v. Baden”, a funcţionat la Alba Iulia până în 1918.

Încadrat între regimentele aşa-zise „de linie”, Regimentul 50 făcea recrutări în special din zona Albei şi avea, prin urmare, un număr foarte mare de soldaţi români, estimaţi la 70% din totalul efectivelor regimentului. În anii Primului Război Mondial, soldaţii regimentului au dus lupte în Galiţia şiîn nordul Italiei.

Participarea soldaţilor Regimentului pe fronturile Primului Război Mondial a fost reconstituită după 100 de ani, pe Măgura Străjii, satul Straja, județul Alba, de către Vasile Sârb și cursanții clasei de arte vizuale din cadrul Centrului de Cultură ,,Augustin Bena”, în colaborare cu Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia.

În rol de reenactori sunt o parte dintre cei care activează şi în trupa de reenactment Garda Naţională de la AlbaIulia, în frunte cu istoricul Tudor Roşu.

Soldaţii sunt surprinşi de aparatul foto în scene de luptă, de urmărire a inamicului, dar şi în momente de respiro.

Expoziția poate fi vizionată în aer liber, în fața sediului Centrului de Cultură ,,Augustin Bena" din Alba Iulia, str. Mihai Viteazul nr. 2. 

Despre Regimentul 50 Infanterie

Românii ardeleni au luptat în Primul Război Mondial încă din prima zi a acestuia, 28 iulie 1914, întrucât Transilvania făcea parte din Imperiul Austro-Ungar.

Numărul românilor din Transilvania încorporaţi în armata cezaro-crăiască a fost de aproximativ 500.000. Pierderile au fost pe măsură: 82.000 de morţi şi dispăruţi; 63.000 de răniţi, invalizi şi bolnavi. În urma celor căzuţi, au rămas 79.000 de orfani şi 38.000 de văduve. La aceştia se adaugă miile de arestaţi şi refugiaţi.

Românii ardeleni nu s-au regăsit în acest război. Motivaţia supunerii şi credinţei faţă de împărat nu putea fi una suficientă într-o epocăîn care toate naţionalităţile căutau să îşi afirme identitatea. Valori ca“unitatea patriei” (austro-ungare), “memoria strămoşilor” etc., pe care se bazapropaganda austro-ungară, nu aveau acoperire pentru românii ardeleni. Şi mai demotivantă a fost intrarea României în război în 1916, ce îi aducea pe românii ardeleni în situaţia de a lupta împotriva “propriilor fraţi”, aşa cum îi percepeau pe românii din Vechiul Regat. Din aceste motive, un număr uriaş  de soldaţi ardeleni – peste 100.000 - au dezertat şi s-au înrolat în armata României, ajungând să lupte împotriva ţării din care făceau parte, Austro-Ungaria, şi care i-a considerat “trădători de patrie“.

#AlbaIulia100

Articolul este prezentat în cadrul campaniei #AlbaIulia100, derulată de  blogul oficial de turism al Municipiului Alba Iulia, www.viziteazaalbaiulia.ro. Este  un amplu proiect editorial dedicat marcării unui secol de la Unirea Transilvaniei cu România, act hotărât la Alba Iulia în 1 Decembrie 1918. Pe parcursul anului 2018, vom prezenta articole care aduc în atenție rolul cheie pe care l-a avut Alba Iulia în „ecuația“ Unirii din 1918, oamenii care au făcut Unirea, evenimentele care au loc în acest an în Orașul Unirii, potențialul său turistic, dar şi aplicaţiile smart care ne permit să (re)descoperim oraşul Unirii într-un mod interactiv. Proiectul are și o importantă componentă video. Este doar una dintre pârghiile prin care cinstim, în anul Centenarului, orașul care i-a dăruit României identitatea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba-Iulia-Trip-Advisor-Certificat-de-excelenta-2018

Documentar

e-Accesibilitate

Suntem alături de persoanele cu deficienţe. În acest sens, oferim serviciul de e-Accesibilitate SensusAccess tuturor celor interesaţi, în mod gratuit.

Pentru a vizita pagina dedicată şi a folosi SensusAccess, Vă rugăm daţi click aici.

Alba-Iulia-Europe-Direct

Viziteaza Alba Iulia envelopephonemap-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram