+ 11°C

De vizitat în Alba

Acasă / Refugii de post, în județul Alba

Refugii de post, în județul Alba

Publicat în: 9 mart.. 2017
Autor: Rares Tileaga

Dacă vă veți afla în Alba Iulia, în timpul Postului Mare, trebuie să știți că sunteți la mică distanță de câteva destinații ecumenice, pe care merită să le cunoașteți mai ales acum, în vreme de post și rugăciune. Perfecte ca spațiu de rugăciune și tihnă, inconfundabile prin ambianța lor rustică, și valoroase ca stil arhitectonic și tezaur iconografic, cele câteva destinații, despre care vom vorbi în această lună, sunt „rețeta” ideală pentru hodină sufletească. Spre fiecare dintre ele, din Alba Iulia veți face maxim două ore, cu mașina.

Mănăstirea Poșaga / Sursa foto: Florian-Rareș Tileagă

Nordul montan al județului, căci în principiu despre acest ținut vom vorbi, cuprinde câteva mănăstiri, înșirate de-a lungul Văii Arieșului. Sunt la mică distanță una de alta și, mai ales, sunt aproape de șoseaua principală DN 75, care leagă Turda de Câmpeni. În plus, pe oricare rută ați alege să mergeți (fie Alba Iulia –  Aiud – Turda – Câmpeni, fie Alba Iulia – Abrud – Câmpeni), veți străbate spații montane variate ca relief, și imprevizibile, ca priveliști. Iar mănăstirile, care vor umple paginile blogului din această lună, sunt Lupșa, Sub Piatră și Poșaga.

 

Vom include, aici, și destinații culturale adiacente, cum ar fi expoziția etnografică permanentă din Lupșa, biserica de zid din Lupșa sau biserica de lemn din Poșaga de Sus. Vom vorbi, așadar, despre cât mai multe locuri pe care merită să le vedeți, în nordul Apusenilor. Să le vedeți, să le treceți pragul și să le purtați în suflet, mult după ce vă întoarceți la casele voastre.

 

Vă așteptăm, deci, pe drumurile județului Alba, cu rucsacul pregătit. Călătoriile de primăvară se anunță pline de soare, de verdeață proaspătă și de chef de poze. Haideți cu noi, vă dorim drum bun și vreme faină!

 

Florian-Rareș Tileagă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Viziteaza Alba Iulia