Negativele originale realizate cu o sută de ani în urmă de Samoilă Mârza la Alba Iulia vor fi reinterpretate fotografic cu aceeași tehnică numită în epocă „ambrotip” sau „colodiu umed”. Totul este posibil prin proiectul „100 de chipuri romanesti“, care se va derula pe parcursul anului 2018.
Imaginea zilei de 1 Decembrie 1918 la Alba Iulia poate fi reconstituită cu ajutorul imaginilor lăsate de Samoilă Mârza, cel care și-a câștigat, pe bună dreptate, renumele de „fotograful Unirii“. O componentă principală a proiectului menționat urmărește tocmai recondiționarea imaginilor Unirii, dar și a aparatului cu care au fost realizate.
Una dintre imaginile lăsate de Samoilă Mârza
Artistul care le va reinterpreta fotografic este Radu Chindriș, expert în domeniu. Fotograful, născut la Alba Iulia, este de mulți ani un nume cunoscut în fotografia de produs, de modă sau a revistelor auto.
Reconstituirea imaginii istorice din 1918
„Obținem astfel niște imagini mai mari care, în funcție de unghiul din care sunt privite, pot fi imagini pozitive sau negative, o trimitere subtilă la dualitatea în care poate fi privit fiecare eveniment istoric“, eplică fotograful Radu Chindriș pentru www.viziteazaalbaiulia.ro.
Imaginile vor fi donate Muzeului Național al Unirii, alături de alte imagini realizate în Alba Iulia în cadrul acestui proiect.
La propunerea autorităților locale, organizatorii campaniei intenționează ca pe 1 decembrie 2018 să refacă cu aparatul folosit de Samoilă Mârza imaginea istorică de acum un secol. Responsabil de recondiționarea aparatului până la un stadiu funcțional va fi tot fotograful Radu Chindriș, expert în domeniu.
Aparatul lui Samoilă Mârza se păstrează la Muzeul Național al Unirii
Dată fiind valoarea istorică a aparatului foto, dar și complexitatea tehnicii, se înțelege că numai o persoană specializată poate să realizeze în condiții de claritate și siguranță astfel de imagini. Fotograful Radu Chindriș va intra în 1 decembrie 2018 „în pielea“ lui Samoilă Mârza, pentru a realiza o fotografie cu cei mai importanți oameni care vor veni în acea zi la Alba Iulia.
O altă etapă a proiectului se va concretiza în organizarea unei expoziții la Alba Iulia, dedicată zilei de 1 Decembrie 1918, dar și lui Samoilă Mârza, cel care și-a câștigat, pe bună dreptate, renumele de „fotograful Unirii“. În acest scop, fotograful Radu Chindriș a realizat 10 fotografii, prin aceeași tehnică foto, cu zece reenactori ai Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia, care întruchipează tot atâtea personalități implicate în actul Unirii din 1918.
Vorbim de Florian Medrea, Vasile Goldiș, Iuliu Maniu, Iuliu Hossu, Miron Cristea, Gheorghe Pop de Băsești, Iosif Jumanca, Aurel Lazăr, Elena Pop, Samoilă Mârza. Sunt personalități cheie implicate în organizarea Marii Adunări Naționale din 1 Decembrie 1918, dar și în derularea altor evenimente care au pregătit Unirea.
Aparatul cu care au fost realizate fotografiile la Alba Iulia de către Radu Chindriș este din 1901, iar obiectivul din 1860. Ședințele foto au fost realizate la Museikon, primul muzeu al icoanei și cărții vechi din România, inaugurat la sfârșitul anului trecut în incinta Cetății Alba Carolina.
Fotografiile realizate pot fi expuse atât pe sticlă cât și în prinț pe o hârtie specială care rezistă în timp și la intemperii.
100 de chipuri de români, la 100 de ani de la Unire
Componenta centrală a proiectului presupune fotografierea celor mai reprezentativi 100 de români ai momentului, după aceeași tehnică fotografică. Altfel spus, tehnica folosită pentru a fotografia oamenii prezentului este de o „vârstă“ cu Marea Unire, act hotărât la Alba Iulia în 1 Decembrie 1918.
„Beneficiul principal al proiectului, derulat timp de un an de zile, este că generațiile viitoare vor avea o moștenire vizuală bogată. La încheierea proiectului, în decembrie 2018, vom avea imagini cu cei mai importanți 100 de români ai momentului, realizate după aceeași tehnică cu cele făcute de Samoilă Mârza, în 1 decembrie 1918 la Alba Iulia. Toate chipurile vor fi culese într-un album tipărit, dar care are componente multimedia accesibile cu ajutorul telefonului mobil. Astfel, lăsăm generațiilor următoare o altă moștenire vizuală unică“, explică inițiatorii campanei, la solicitarea www.viziteazaalbaiulia.ro.
În fața obiectivelor lui Radu Chindriș se vor afla, pe parcursul anului 2018, istorici, academicieni, inventatori, sportivi, artiști, realizatori Tv, etc. Fiecare din cei 100 de români va spune câte două fraze despre importanța momentului, completate cu prezența sa vizuală.
„Va fi un album demn de a intra în istorie, pe care-l putem lăsa cu mândrie nepoților și strănepoților“, Radu Chindriș, fotograf
Expoziție itinerantă
Imaginile istorice din 1918 recondiționate, chipurile celor 100 de români, dar și imaginile cu cei 10 reenactori ai Muzeului Național al Unirii care întruchipează personalități implicate în actul Unirii vor fi prezentate publicului larg prin intermediul unei expoziții itinerate, ca parte a evenimentelor oficiale dedicate Centenarului.
Vernisajul va avea loc la Alba Iulia, în decembrie 2018. Ulterior, expoziția va fi prezentată și la București, la Muzeul Cotroceni, Palatul Elisabeta, dar și în alte locuri.
Identitatea vizuală a proiectului este declinată din cea a logo-ului orașului Alba Iulia, simbolul Cetății Alba Carolina.
Proiectul „100 de chipuri românești“ este momentan susținut exclusiv de organizatori: Fugașin & Partenerii, Alinda Bănică Business Consultancy, Casa de avocatură Grecu & Asociații și Asociația Fabrica de Evenimente.
Sursa imaginilor: facebook.com/100ChipuriRomanesti
Nicu Neag