„Săpânța” Munților Șureanu

Publicat în: 
23 august 2017

La doi pași de Transalpina cea spectaculoasă și veșnic aglomerată se află un loc care nu are legătură nici cu gălăgia motoarelor, nici cu aventurile rutiere. Ne referim, aici, la un biet cimitir din satul Loman, de lângă Săsciori, unde sătenii păstrează un vechi obicei de a așeza stâlpi de lemn pe mormintele tinerilor care au murit necăsătoriți.

 

Putem spune, deci, că vechea credința în nemurire și atitudinea deschisă asupra morții sunt teme care caracterizează nu doar celebrul „cimitir vesel” de la Săpânța, din Maramureț, ci și complet necunoscutul cimitir din Loman.

 

Stâlpii sunt sculptați, pictați, frumos ornamentați, au grosimea de 15 cm și înălțimea celor răposați. Chiar și păsări din lemn, cu aripile deschise spre răsărit, sunt puse pe vârful unor stâlpi, ca expresie a tinereții și izbăvirii prin moarte. La un astfel de stâlp se lucrează câteva zile, spun localnicii, iar ca răsplată cioplitorul primește o oaie.

 

Obiceiul stâlpilor din lemn este dacic, se presupune, având în vedere că a fost întâlnit și în alte zone unde fuseseră cetăți dacice. A fost, întâlnit, de asemenea, în sudul Meridionalilor, însuși Constantin Brâncuși intenționând să ridice la Târgu Jiu o operă – după modelul stâlpilor funerari de la Loman –, în vârful căreia să așeze o pasăre nemuritoare, simbolizând spiritul uman.

 

Acces la Loman

 

Rută: Alba Iulia – Sebeș (DN 1) – Petrești – Săsciori (DN 67 C) – Loman (DC 51)

Distanţă de la Alba Iulia la Loman: 31 km

Durată: aproximativ 50 minute, fără popasuri

 

Florian-Rareș Tileagă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba-Iulia-Trip-Advisor-Certificat-de-excelenta-2018

Documentar

e-Accesibilitate

Suntem alături de persoanele cu deficienţe. În acest sens, oferim serviciul de e-Accesibilitate SensusAccess tuturor celor interesaţi, în mod gratuit.

Pentru a vizita pagina dedicată şi a folosi SensusAccess, Vă rugăm daţi click aici.

Alba-Iulia-Europe-Direct

Viziteaza Alba Iulia envelopephonemap-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram