Saptamana Europeana a Mobilitatii la Alba Iulia

Publicat în: 
4 octombrie 2014

In mijlocul lunii septembrie, albaiulienii s-au alaturat saptamanii Mobilitatii Europene in cadrul proiectului ENCLOSE finantat de programul Intelligent Energy Europe. A fost o manifestare de promovare a energiei verzi, a miscarii si a modalitatilor alternative de transport. Primaria Municipiului a pregatit special pentru aceasta ocazie biciclete cu sigla turistica a orasului si a pornit cu ajutorul catorva tineri pe strazile orasului pentru a atrage atentia asupra alternativelor verzi de transport, in mod special pe vremea racoroasa a inceputului de toamna.

Albaiulieni pe biciclete

Alba Iulia este un oras ideal pentru promovarea transportului pe biciclete, indiferent ca este vorba de transport de persoane sau marfuri, insa initiativele de incurajare a acestor alternative verzi au fost, pana in momentul actual, prea putine. Din acest motiv, Primaria Municipiului Alba Iulia a profitat de ocazia Saptamanii Europene a Mobilitatii pentru a scoate in strada cargo-bicicletele.

In promovarea acestei alternative de transport se pune accentul pe accesibilitate, decongestionarea traficului, mobilitate, pret mic de achizitionare si usurinta de intretinere. Cargo-bicicletele pot lua cu usurinta locul vehiculelor care blocheaza intersectiile din oras la orele de varf. Intoarcerea catre astfel de alternative de transport ar decongestiona strazile aglomerate ale orasului si ar rezolva problema locurilor de parcare. Iar pentru ca rar se intalnesc biciclisti nervosi care sa claxoneze sau sa se exprime colorat in trafic, o astfel de initiativa este binevenita.

Parada cu cargo-biciclete este doar inceputul, administratia locala si organizatorii fiind constienti ca o singura initiativa de acest gen nu va fi de ajuns pentru a schimba predispozitia albaiulienilor pentru vehiculele pe patru roti, insa se arata optimisti mai ales ca tinerii care au scos cargo-bicicletele la plimbare pe strazile orasului au fost intampinati de trecatori cu multa curiozitate si mult entuziasm.

Alba Iulia, partener ENCLOSE

Municipiul Alba Iulia este partener in proiectul ENCLOSE alaturi de 15 alte orase cu potential turistic istoric din intreaga Europa, adaugand astfel Romania pe lista de tari precum Austria, Grecia, Irlanda, Italia, Olanda si Portugalia, tari care participa deja la aceasta initiativa.

„Unele din obiectivele de dezvoltare a municipiului Alba Iulia pe termen lung il reprezinta cresterea confortului cetatenilor si imbunatatirea conditiilor de trafic prin limitarea accesului masinilor poluante in centrul orasului si stimularea utilizarii de catre cetateni a bicicletelor ca mijloc de transport in comun”

Acestea au fost cuvintele primarului Mircea Hava in legatura cu astfel de initiative.

„Alba Iulia este un loc care poate fi strabatut pe bicicleta iar restrictionarea accesului masinilor in zona istorica a orasului reprezinta o masura care te incurajeaza sa inveti lucruri noi despre oras. […] Am incredere ca intr-un viitor apropiat toti albaiulienii vor contribui cu cate ceva la cresterea calitatii vietii in oras, chiar daca acel ceva inseamna renuntarea la masina personala si deplasarea cu bicicleta”

Municipiul Alba Iulia este implicat in implementarea masurilor de dezvoltare durabila in cadrul unor proiecte europene precum CycleLogistics, CONURBANT si ASPIRE.

 

Sursa foto: albaiuliainfo.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba-Iulia-Trip-Advisor-Certificat-de-excelenta-2018

Documentar

e-Accesibilitate

Suntem alături de persoanele cu deficienţe. În acest sens, oferim serviciul de e-Accesibilitate SensusAccess tuturor celor interesaţi, în mod gratuit.

Pentru a vizita pagina dedicată şi a folosi SensusAccess, Vă rugăm daţi click aici.

Alba-Iulia-Europe-Direct

Viziteaza Alba Iulia envelopephonemap-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram