Scrisori care „smulg“ zâmbete

Publicat în: 
9 martie 2017

O banală călătorie cu autobuzul îți poate însenina ziua. Li s-a întâmplat, de 8 martie, celor care au ales să circule cu autobuzul prin Alba Iulia. Unul dintre autobuzele Societății de Transport Public(STP) din Alba Iulia a fost „decorat“, de 8 martie, cu 300 de epistole.

Pe scaune, dar și pe geamurile autobuzului, călătorii au găsit plicuri sigilate, cu ceară, de care era prins și șnurul mărțișorului. Nedumeriți la început, apoi curioși, călătorii și-au făcut curaj să dezlipească plicurile și să citească mesajul scris de mână, cu stiloul. Îndiferent cât de îngândurați au fost, niciunul nu și-a ascuns zâmbetul la deschiderea plicurilor.

O scrisoare pentru un zâmbet

„Dragă călătorule, e 8 martie și celebrăm bucuria fiecăruia dintre noi. Lumea are nevoie de tine“, este mesajul pe care l-a citit cu intonație doamna Maria, fostă învățătoare. După o scurtă pauză a continuat: „Zâmbește și uită-te în jur: Ce gest mic, dar de impact ai face pentru cineva?“. La fel ca alți călători, doamna Maria avea de ales între a păstra scrisoarea și a o lăsa pe scaun pentru un alt călător. În timp ce o așeza cu grijă pe scaun, și-a argumentat decizia. „Sper ca și alt călător să se bucure la fel de mult ca mine. Mie mi-a înseninat ziua. Mi-am amintit de vremurile în care îi învățam pe copii la școală să scrie scrisori de mână, cu stiloul. Trebuie să vadă și cei mai tineri ce frumos este să citești o scrisoare scrisă de mână“.

Autobuzul cu scrisori (9)

„Înainte să urc în autobuz, mă gândeam ce probleme mă așteaptă la serviciu. Mă bucur că am nimerit în autobuzul cu scrisori. E o adevărată expoziție, în mișcare. E minunat să primești o scrisoare scrisă de mână, iar mesajul este foarte nimerit. Nu am mai primit scrisori caligrafice de ani de zile, nici nu mai știu exact de când. O să o păstrez ca pe o amintire plăcută, o să le-a arăt și copiiilor mei, care nu au prins vremea scrisorilor de mână“, a povestit un alt călător.

Autobuzul cu scrisori „călătoare“ a cucerit-o și pe Mariana. „Știam de eveniment și am vrut să mă bucur de surpriză de dimineață, înainte să merg la birou. Nu pot decât să urmez îndemnul mesajului pe care l-am găsit pe scrisoare: să zâmbesc și să mă uit în jur, unde văd o adevărată expoziție de scrisori și zâmbete“.

Autobuzul cu scrisori „călătoare“ a circulat, de 8 martie,  pe traseul Gară-Cetate-Cartier Ampoi III- Centru-Gară.

Inițiativa are scopul de a ne reaminti că lucrurile simple ne fac viața mai frumoasă. Evenimentul este organizat de Asociația „Arta nu mușcă“ (prin LivrezDragoste.ro-Atelierul de scrisori) și Primăria Municipiului Alba Iulia și are scopul de a experimenta spațiile publice într-un mod creativ.

Responsabile de relansarea scrisului de mână, ca formă elegantă de comunicare, sunt două tinere din București,  Cristina Dobrescu şi de Loredana Munteanu. Se întâmpla în urmă cu doi ani. De atunci, sute de scrisori scrise de ele au „călătorit“ cu metroul, tramvaiul, trenul.

„Am vrut să aducem zâmbete pe fețele călătorilor din Alba Iulia și cred că am reușit. Mulți dintre ei mi-au spus că nu au mai primit de multă vreme o scrisoare caligrafică. Pentru cei mai tineri, elevi și studenți, a fost o experiență cu adevărat inedită“, apreciază  Cristina Dobrescu.

În Alba Iulia, evenimentul se desfășoară în contextul proiectului „Interactive Cities“,  în cadrul căruia Primăria Municipiului este partener. Proiectul este  finanţat de Uniunea Europeană în cadrul programului european de cooperare interregională URBACT III (2014-2020). Este proiectul prin care Alba Iulia se pune la dispoziția românilor și străinilor, turiști sau localnici, cu toate instrumentele necesare pentru a le ușura și amplifica bucuria experienței.

Foto: Ionuț Văidean

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba-Iulia-Trip-Advisor-Certificat-de-excelenta-2018

Documentar

e-Accesibilitate

Suntem alături de persoanele cu deficienţe. În acest sens, oferim serviciul de e-Accesibilitate SensusAccess tuturor celor interesaţi, în mod gratuit.

Pentru a vizita pagina dedicată şi a folosi SensusAccess, Vă rugăm daţi click aici.

Alba-Iulia-Europe-Direct

Viziteaza Alba Iulia envelopephonemap-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram