Palatul Princiar din Alba Iulia este una dintre cladirile monument de o valoare exceptionala, motiv pentru care Primaria din Alba Iulia a pornit demersurile pentru revitalizarea si punerea acestuia in valoare. In urma unor studii arheologice desfasurate pe o perioada de 2 luni, din decembrie 2014 si pana in februarie 2015, a fost prezentata o lucrare care contine constatarile echipei de cercetare, cat si o serie de propuneri si sugestii in legatura cu interventiile urgente necesare.
Palatul Princiar, in stadiul in care se afla in momentul actual, a fost descris de catre arheologul Adrian Rusu ca fiind "un conglomerat de cladiri care s-au topit, s-au reambalat, s-au metamorfozat, pana la constructia de azi". Complexul include un zid din epoca romana, precum si constructii din perioada Medievala, a Renasterii, Habsburgica sau din secolele XIX si XX.
In timpul cercetarilor, in doar 10 puncte de sapaturi, s-au descoperit peste 200 kg de material arheologic, estimandu-se ca pe intregul teritoriu s-ar putea afla pana la 12 tone de material. Au fost descoperite un sarcofag roman, pivnite cladite cu pietre romane refolosite, ruine de case din perioada medievala si chiar picturi, unele dintre acestea lucrate in foita de aur.
Echipa de cercetare a sugerat ca potentialul arheologic al obiectivului ar putea fi indeajuns pentru a fi luata in considerare deschiderea unui muzeu dedicat Palatului Princiar si descoperirilor din aceasta zona. Si elementele de constructie sunt unice, fiecare zid in parte continand mai multe detalii de arhitectura, din mai multe epoci, motiv pentru care echipa de specialisti a recomandat ca reabilitarea sa fie realizata doar de specialisti. In privinta descoperirilor, arheologul Adrian Rusu a declarat:
"Nu este vorba despre o unitate de constructie, ci de interventii repetate care au produs, ca final, cladirea pe care o avem. Din aceasta feerie de etape si elemente, va trebui sa gasim arhitectul proiectant istet, care sa scoata la iveala detaliile acestea pretioase. Sa alegem din ele, pentru ca nu le putem prezenta pe toate, sau sa insotim foarte repede aceste recuperari de imagini tridimensionale sau de grafica digitala care sa explice tot timpul despre ce e vorba. De exemplu, zidul roman din interiorul cladirii este atat de impresionant, atat de maiestuos, incat nu trebuie altceva decat sa-l descoperi si sa arati ca exista.
Initiativele Primariei Alba Iulia
In urma prezentarii raportului stiintific realizat de specialisti, s-a decis efectuarea unor interventii la acoperis, asigurarea pazei cladirii si continuarea lucrarilor de cercetare. Comorile descoperite in Palatul Princiar au convins municipalitatea ca acest obiectiv trebuie pus in valoare si introdus in circuitul atractiilor turistice din Cetate. Astfel, s-a decis reabilitarea Palatului Princiar prin fonduri ce urmeaza sa fie obtinute prin proiecte Europene. Primarul Mircea Hava a declarat:
"Am facut o vizita acolo, pe teren, am ramas uimit de ceea ce am vazut acolo. Palatul Princiar este deosebit si trebuie pus in fata celor care doresc sa-l viziteze. Este foarte multa istorie, istoria noastra amestecata cu istoria Europei, in asta consta importanta lui si cu asta trebuie sa convingem finantatorul. (...) Suntem pregatiti sa obtinem finantarea, va fi depus un proiect pe exercitiul financiar 2014-2020."
Se estimeaza ca valoarea proiectului va ajunge la 20 milioane de euro.