Îndemnuri creștinești

Publicat în: 
7 noiembrie 2018

Există, precum bine știm, reguli specifice în mănăstiri. Teoretic, nimic nu ar trebui să mai semene cu lumea „de afară”, odată ce intri pe ușa bisericii, astfel încât pacea rugăciunii și a meditației să fie depline. Practic, însă, lucrurile nu stau chiar așa. Tocmai de aceea, dacă vă aflați în Alba Iulia de Ziua Națională, adică de 1 decembrie, și vreți să vizitați mănăstirile județului Alba, vă invităm să citiți textul de mai jos. Vă va fi de folos.

Rugăciune și tihnă, în mănăstirea Oașa / Sursă foto: Florian-Rareș Tileagă

Rugăciune și tihnă, în mănăstirea Oașa / Sursă foto: Florian-Rareș Tileagă

Regulile, în biserică, se numesc rânduieli, iar cei ce le respectă – indiferent că sunt sau nu turiști – ar putea fi numiți păstrători de rânduială. Iată, mai jos, câteva sfaturi pentru o bună conduită în biserică, oferite de preoții de la mănăstirea Frăsinei.

 

Mai înainte de a merge la biserică, împacă-te cu toţi cei cu care eşti certat; doar atunci cererea „şi ne iartă nouă păcatele noastre, după cum şi noi iertăm greşiţilor noştri" nu ţi se va transforma în osândă.

 

Îmbracă-te într-o ţinută curată dar modestă, pentru că nu mergi la teatru sau la vreo petrecere, ci în casa lui Dumnezeu, care-ţi vede sufletul şi nu hainele.

 

Sileşte-te să duci un dar, oricât de mic ar fi el.

 

Stând în biserică, nu privi nici în dreapta, nici în stânga, deoarece aceasta te sustrage de la rugăciune şi de la concentrarea la sfintele slujbe. Eşti în casa lui Dumnezeu, stai de vorbă cu El.

 

Vorbirea în biserică este un păcat mare, mai ales după începerea slujbei. Nici tu nu te rogi, şi nici pe cel de lângă tine nu-l laşi să se roage.

 

Participă şi tu la cântarea de la strană, rosteşte în gând psalmii şi rugăciunile.

 

Cântarea în comun este răspunsul la dialogul dintre cer şi biserică. Dacă îngerii nevăzuţi cântă în timpul Sfintei Liturghii, tu de ce n-ai participa la acest dialog?

 

Ascultă cu luare aminte Apostolul, Evanghelia şi predica, ce se rostesc la Sfânta Liturghie, ca să le poţi spune şi altora despre cele auzite.

 

După slujbă, du-te acasă fără să mai zăboveşti cu bârfe şi alte poveşti sau, Doamne fereşte, să te abaţi la vreo cârciumă, ca nu cumva să îţi pierzi harul pe care l-ai dobândit la biserică.

 

Păstrează bucuria Sfintei Liturghii cât mai mult în sufletul tău, hrănindu-te din harul pe care l-ai dobândit în biserică. Dacă vei trăi creştineşte, vei dobândi treptat, viaţa în Dumnezeu.

 

Florian-Rareș Tileagă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba-Iulia-Trip-Advisor-Certificat-de-excelenta-2018

Documentar

e-Accesibilitate

Suntem alături de persoanele cu deficienţe. În acest sens, oferim serviciul de e-Accesibilitate SensusAccess tuturor celor interesaţi, în mod gratuit.

Pentru a vizita pagina dedicată şi a folosi SensusAccess, Vă rugăm daţi click aici.

Alba-Iulia-Europe-Direct

Viziteaza Alba Iulia envelopephonemap-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram