Sistem smart de interacțiune cu vizitatorii, la Muzeul Principia

Publicat în: 
21 noiembrie 2019

Un salut virtual din partea unui împărat roman, un antrenament al unei legiuni romane, o demonstraţie de luptă a gladiatorilor din anticul Apulum, sunt cateva dintre interactiunile virtuale de care vor avea parte vizitatorii #MuzeuluiPrincipia din #CetateaAlbaIulia.

Toate vor fi posibile, de anul viitor, gratie unui proiect smart, de realitate augmentată(AR), al Primariei Alba Iulia. Este proiectul prin care orașul face saltul în Realitatea Augmentată. În câteva cuvinte, această tehnologie suprapune obiecte 3D peste lumea reală pentru a crea senzația că se află chiar în fața ta, păstrând legătura cu mediul înconjurător.

Cum va funncționa sistemul?

Pentru ca vizitatorii să poată interacționa virtual cu personajele din Antichitate, sistemul va face apel la o serie de secvențe video, ce ulterior vor fi proiectate pe un display interactiv montat pe unul dintre pereții de sticlă exteriori ai Muzeului roman Principia. În procesul de reconstituire a atmosferei antice se va apela la reenactorii din Garda Apulum, trupa care dă viață perioadei antice a orașului Alba Iulia.

Amintim câteva dintre elementele infrastructurii de realitate augmentată: camere video de detecție, proiector laser, sistem PC, aplicație software dedicată.

Sistemul este conceput să funcționeze 24h/zi, dar va fi mai spectaculos pe întuneric - un motiv în plus pentru turiști să înnopteze la Alba Iulia.

Muzeul roman „Principia“

Muzeul roman „Principia“, interior/Foto: Ania Ciolacu

Inițiativa de a aduce patrimoniul cultural al orașului Alba Iulia în lumea digitală este necesară într-o perioadă în care turismul cultural a căpătat dimensiuni dintre cele mai nebănuite. Este cu atât mai binevenită cu cât vizitatorii caută experiențe care aduc trecutul și cultura mai aproape de ei. Implementarea proiectului se dorește a fi deopotrivă un îndemn spre cunoașterea unor realități istorice, dar și o cale de recuperare a trecutului propriu.

Punerea în practică a inițiativei Primăriei Alba Iulia este posibilă prin proiectul „Personaje antice în dialoguri virtuale cu vizitatorii Muzeului Principia“, ce va fi cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național(AFCN).

Conform graficului aprobat de AFCN, proiectul se va derula în perioada ianuarie-noiembrie 2020.

Valoarea totală a proiectului este de 125.000 lei, din care suma nerambursabilă atrasă de Municipiul Alba Iulia este de 85.000 lei.

Despre Muzeul Principia

Amplasat în Piața Cetății, muzeul este locul în care este valorificată turistic o parte din clădirea Principiei castrului roman de la Apulum. Aici și-a avut sediul comandamentul Legiunii a XIII-a Gemina, singura care a staționat pe teritoriul Daciei pe toată perioada ocupației romane.

Anul trecut, a fost vizitat de aproape 15.000 de persoane.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba-Iulia-Trip-Advisor-Certificat-de-excelenta-2018

Documentar

e-Accesibilitate

Suntem alături de persoanele cu deficienţe. În acest sens, oferim serviciul de e-Accesibilitate SensusAccess tuturor celor interesaţi, în mod gratuit.

Pentru a vizita pagina dedicată şi a folosi SensusAccess, Vă rugăm daţi click aici.

Alba-Iulia-Europe-Direct

Viziteaza Alba Iulia envelopephonemap-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram