Spre Rimetea. Excursie de pus în ramă

Publicat în: 
24 februarie 2017

Nimeni nu contestă că Franța și Austria sunt guri de rai, ca peisaj montan și amenajări turistice. Și nimeni nu rămâne indiferent la broșurile cu Alpi înzăpeziți și cu sejururi la peste 2.000 m altitudine. Dar când o iei la drum prin Apusenii noştri şi te pierzi în adâncul de privelişti, parcă neatinse de mâna omului, începi, cumva, să uiţi de toţi Alpii. S-o spună francezii, altfel n-ar mai veni în număr atât de mare la Rimetea, sat aflat la doar 57 km de Alba Iulia. Iată, mai jos, o scurtă descriere a traseului care vă duce acolo.

 

Piatra Secuiului / Sursa foto: Florian-Rareș Tileagă

Piatra Secuiului / Sursa foto: Florian-Rareș Tileagă

 

Drumul spre Rimetea e din capul locului o călătorie. Odată ce veți ieși din Alba Iulia şi o veți lua spre Aiud (pe DN 1), şoseaua vă poartă într-o zonă destul de previzibilă şi chiar neimpresionantă, mai ales iarna, când totul e uscat și gri. Deocamdată, nimic nu vă fură atenția, probabil doar cele câteva momente când veți zări apele calme, stranii ale Mureşului. Așa că până la Aiud, unde centrul istoric e marcat de arhitectură veche, masivă, locurile vi se vor părea destul de comune.

 

Apoi, în Aiud, faceți stânga pe DJ 107 M, care vă va duce cale destul de lungă până la marginea oraşului, după care veți intra într-o zonă de ţară ceva mai înaltă. Veți trece prin satul Livezile, cu urcuşuri în serpentină şi străduţe înguste, printre case ţărăneşti şi (într-adevăr) tot soiul de livezi. Din ce în ce, veți simţi că urcați; vă va întâmpina aer rece de munte, cu toate că nu veți vedea, încă, decât nişte deluşoare. Dar nu veți merge mult şi veți ieşi din Livezile; abia atunci veți şti ce urmează, pentru că le veți zări deja. Sunt Cheile Aiudului, podoabă a Munţilor Trascău.

 

Cheile Aiudului, rezervaţie naturală. Se mai numesc şi Cheile Vălişoarei sau Cheile Poienii și sunt raiul cățărătorilor profesioniști din toată România, având trasee de escaladă extrem de solicitante. De la nivelul șoselei, însă, se văd doar stâncile cheilor, nu și traseele; dar este suficient pentru ochiul profanului. Nu poţi să nu te opreşti, din loc în loc, pentru poze – ba versantul de aici, ba grota de sus de colo. Înălţimile abruptului calcaros, aproape de 1.000 m (Vârful Răchiş, 779 m, cu o diferenţă de 200-400 m faţă de culmile domoale dimprejur), fac din acest peisaj de chei o adevărată retorică a grandorii. Şi veți tot timpul să le admirați, în timp ce le veți parcurge, fiindcă sunt întinse pe o lungime de 2 km, având o lăţime de 25-150 m.

 

Plus de asta, versanţii sunt doar răzleţ acoperiţi de vegetaţie; pajiştile de stâncărie, pădurile de stejar pufos, gorun şi carpen, precum şi pâlcurile de tufe joase îmbracă doar o parte din poalele crestelor. Prin urmare, efectul este plenar: vârfurile Cheilor par să ţâşnească cu putere din învelişul de verdeaţă. Dar şi mai special e faptul că pereţii uriaşi ai rezervaţiei adăpostesc aproape 30 de peşteri, greu accesibile. În orice caz, masivitatea Cheilor Aiudului (preferate pentru iarba verde, ideală pentru Duminicile la grătar) dă de înţeles că trebuie să-ţi pregăteşti ochii pentru vederea unui tărâm la fel de sălbatic, tăcut şi rece.

 

Pe ultima sută. Odată ce-ați trecut de strâmtoarea cheilor, veți fi tot mai aproape de Rimetea. Nu trebuie decât să vă uitați în zare, şi veți şti unde să ajungeți: la poalele muntelui gigant, ivit ca o cetate în mijlocul câmpiei. E Piatra Secuiului. În plus, porțiunea de drum cu care se încheie călătoria este, parcă, „cireașa de pe tort”: o șosea șerpuită printre nuci bătrâni, fascinantă în orice anotimp. Cât despre Piatra Secuiului, imediat, în articolul următor...

 

Acces la Rimetea

 

Rută: Alba Iulia - Aiud (DN 1) –  Colțești - Rimetea (DJ 107 M)

Distanţă de la Alba Iulia la Rimetea: 57 km

Durată: aproximativ 50 minute, fără popasuri

 

Florian-Rareș Tileagă

One comment on “Spre Rimetea. Excursie de pus în ramă”

  1. Într-adevăr, este un loc desprins din picturile consacrate cu peisaje montane. Un sat aparte, care nu seamănă cu ce suntem obișnuiți să găsim într-o comunitate mică. Case clasate monumente istorice, o piațetă centrală amenajată parțial cu pietre de munte și un izvor care mi-a amintit de satele din Italia. Un peisaj de vis. Trebuie să vedeți și pensiunea Kiraly dacă ajungeți aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba-Iulia-Trip-Advisor-Certificat-de-excelenta-2018

Documentar

e-Accesibilitate

Suntem alături de persoanele cu deficienţe. În acest sens, oferim serviciul de e-Accesibilitate SensusAccess tuturor celor interesaţi, în mod gratuit.

Pentru a vizita pagina dedicată şi a folosi SensusAccess, Vă rugăm daţi click aici.

Alba-Iulia-Europe-Direct

Viziteaza Alba Iulia envelopephonemap-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram