Statornică, de veacuri: biserica săsească din Vingard

Publicat în: 
14 ianuarie 2017

Nu departe de Alba Iulia, dar nici de satul Boz, despre care am vorbit înainte, există încă un loc profund săsesc, despre care merită să auziți și pe care, bineînțeles, merită să-l cunoașteți cu ochii voștri. E biserica evanghelică din Vingard, a cărei situare pe vârf de colină, deasupra satului, vă trimite cu gândul la tablourile romantice de secol XIX.

Exteriorul bisericii din Vingard, într-o ipostază de toamnă târzie / Sursa foto: Florian-Rareș Tileagă

Exteriorul bisericii din Vingard, într-o ipostază de toamnă târzie / Sursa foto: Florian-Rareș Tileagă

Primul lucru, care vă va veni în minte când vă veți afla lângă pereții de piatră ai bisericii, este statornicia ei. Și, mai ales, felul chibzuit, specific sașilor, de a ridica un edificiu care să dureze până azi, vreme de șase secole. Ridicată în 1461, biserica-sală ţine de acelaşi gotic târziu, ca și biserica din Boz, iar construcţia ei e legată de acelaşi Johannes Gereb de Vingard, de la care saşii din Câlnic cumpărau, pe la 1430, castelul nobiliar.

 

Lung de circa 30 m, edificiul cuprinde corul gotic şi nava bisericii, ambele bine conservate de-a lungul celor şase veacuri de existenţă. Ca material de construcţie, a fost folosită piatră de Ighiu, din care au fost clădite zidurile, portalurile, chenarele ferestrelor şi plastica faţadelor. Nu mai puţin de 15 contraforturi susţin monumentul, de unde şi masivitatea debordantă a exteriorului.

 

La interior, cheile de boltă ale corului, realizate tot din piatra provenită de pe Valea Ighiului, cuprind patru blazoane – al regilor Ungariei, al familiei Geréb, al familiei Szilágyi şi, ultimul, al familiei Hunyadi, cu toţii ctitori şi binefăcători ai bisericii. Mai târziu, odată cu influenţa barocului din secolul al XVIII-lea, au fost făcute unele completări esenţiale, printre care şi altarul.

 

Ca și în cazul bisericii din Boz, biserica din Vingard se află într-o tristă și avansată stare de degradare. Nemaiexistând o comunitate vie de sași, în Vingard, am putea spune că degradarea splendidului edificiu are loc mai vizibil și mai rapid acum, după 1989, decât în cei 600 de ani, de când a fost construit. Păcat. Cert este, însă, că fotografii și iubitorii de istorie vor aprecia cu adevărat acest loc, pe cât de intim și de nevizitat, pe tot atât de valoros.

 

Detalii de interior, în biserica săsească din Vingard / Sursa foto: Florian-Rareș Tileagă

Detalii de interior, în biserica săsească din Vingard / Sursa foto: Florian-Rareș Tileagă

Acces la biserica evanghelică din Vingard

 

Rută: ruta Alba Iulia - Sebeş (DN 1) –  Daia Română (DJ 106 K) - Vingard (DJ 106 I)

Distanţă de la Alba Iulia la biserică: 33 km

Acces în biserică: căutați casa cu nr. 344, de pe strada Principală. La casa respectivă locuieşte doamna Rozina Reindt (sau doamna Ruja), care deţine cheile bisericii. Aceeaşi persoană va răspunde la numărul de telefon 004 0258 766 081.

Durată: aproximativ 40 minute, fără popasuri

 

Florian-Rareș Tileagă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba-Iulia-Trip-Advisor-Certificat-de-excelenta-2018

Documentar

e-Accesibilitate

Suntem alături de persoanele cu deficienţe. În acest sens, oferim serviciul de e-Accesibilitate SensusAccess tuturor celor interesaţi, în mod gratuit.

Pentru a vizita pagina dedicată şi a folosi SensusAccess, Vă rugăm daţi click aici.

Alba-Iulia-Europe-Direct

Viziteaza Alba Iulia envelopephonemap-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram