Stiati ca in anul 1900 orasul Alba Iulia avea 7 sectoare, 32 de strazi si putin peste 11.500 de locuitori?
Orasul propriu zis se intindea in jurul cetatii bastionare ridicata de habsburgi intre anii 1715 si 1738. Proprietarii caselor ce fusesera demolate in vederea constructiei Cetatii Alba Carolina au fost despagubiti la acel moment cu bani, dar si cu loturi gratuite pentru ridicarea de noi locuinte.
Noul oras Alba Iulia a fost proiectat de Giovanni Morando Viscoti, fiind considerat in anii 1900 ca fiind unul dintre cele mai moderne orase din Transilvania. Cu toate acestea si in ciuda faptului ca superba Cetate reprezenta deja un simbol extrem de puternic pentru faima orasului atat in tara cat si peste hotare, Alba Iulia s-a dezvoltat lent, fiind pe locul 12 ca numar de locuitori printre orasele transilvanene ale vremii.
Alba Iulia a anilor 1900 era impartita in sapte sectoare, dintre care sectoarele I si II delimitau centrul orasului, in zona strazilor Primaverii si Avram Iancu, sectorul III se intindea intre Avram Iancu, Vasile Alecsandri si vechea strada Ampoi, sectorul IV era in actualul cartier Lipoveni, sectorul V era cuprins intre strazile Bucuresti, Primaverii si Popa Laurean, fiind cunoscut ca Haisul, sectorul VI era intins intre strazile Siretului, Iasilor, Traian si fosta strada Republicii, iar sectorul VII era sectorul ce cuprinde intreaga suprafata a Cetatii fortificate Alba Carolina.