Alba Iulia a fost, timp de peste o jumătate de mileniu, capitala religioasă și elitară a Transilvaniei, iar locul unde a fost „capitala capitalei” a fost Palatul princiar.
Palatul s-a născut insolit, prin înghiţirea unui întreg castru legionar roman (n.a castrul de la Apulum). De la mijlocul sec. XVI, până la finele sec. XVII, acelaşi loc şi punct a fost oficializat şi s-a întărit în conştiința publică. În zilele noastre, Palatul princiar, aflat în conservare, este doar „carcasă” sau decorul unor instituţii şi şir de oameni care au condus politic, religios şi cultural Transilvania. Aceeaşi carcasă are acum blindajele terne şi uniformizate (militare moderne şi contemporane, mai cu seamă) sparte şi cu multe ferestre către formele sale originale, incredibil de generoase. Ele s-au reunit din ruine romane, apoi din elemente stilistice aparţinătoare tuturor marilor curente artistice: romanic, gotic, renascentist şi baroc.
„Comori“ ieșite la iveală pe parcursul cercetărilor arheologice
Edificiul este o sumă de spaţii în care s-a trăit somptuos, dar şi raţional, la nivelul performanţei fiecărei epoci. Nu există loc mai relevant care să păstreze aşa prestaţiile istorice.
Urmele castrului roman, vizibile pe latura de sud a Palatului
Corpul principal al Palatului va fi restaurant și valorificat istoric și turistic, prin proiectul „Conservarea, restaurarea și valorificarea durabilă a Ansamblului Palatului Principilor din Alba Iulia – Centru Expozițional Corp Principal E“, în valoare de 5 milioane de euro, finanțat prin Programul Operațional Regional. Costurile totale pentru restaurarea și valorificarea celorlalte șase corpuri ale Palatului și a curților interioare sunt estimate la 28 milioane de euro.
Sursa informațiilor: Proiectul „Conservarea, restaurarea și valorificarea durabilă a Ansamblului Palatului Principilor din Alba Iulia – Centru Expozițional Corp Principal E“.
Foto deschidere articol: Palatul Principilor/Sursa: albaiuliaqr.ro