Urme dacice, la Cetatea de Baltă

Publicat în: 
14 noiembrie 2017

La Cetatea de Baltă a existat o cetate dacică. Vorbim, mai exact, despre o fortificaţie de pământ, de origine daco-romană, cu două valuri şi şanţuri de apărare. Aflată pe malul drept al Târnavei, pe „Dealul Cetăţii”, cetatea are o incintă de 108 x 97 m şi prezintă două faze de construire şi folosire. Prima e dacică, având un singur val și şanţ de apărare, din această primă fază fiind descoperite fragmente ceramice, o râşniţă, brăţări de sticlă. A doua fază datează din perioada romană, când s-a realizat cel de-al doilea val de pământ şi al doilea şanţ. Fortificaţia a fost utilizată pentru puţin timp în cele două perioade de folosire (pe parcursul secolelor I - II), ambele faze fiind distruse în urma unor incendii violente. Cercetările au fost efecutate între 1970 - 1973, de către Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia. De asemenea, la Cetatea de Baltă a existat și o a treia fortificație, în apropierea actualei gări. Istoria acestei cetăți, însă, se pierde în negura timpurilor, fiind menționată documentar încă din 1197. Ulterior, în secolul al XV-lea, a fost distrusă în timpul invaziei turco-tătare.

Florian-Rareș Tileagă

FOTO: Ziduri dacice / Sursa foto: Florian-Rareș Tileagă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba-Iulia-Trip-Advisor-Certificat-de-excelenta-2018

Documentar

e-Accesibilitate

Suntem alături de persoanele cu deficienţe. În acest sens, oferim serviciul de e-Accesibilitate SensusAccess tuturor celor interesaţi, în mod gratuit.

Pentru a vizita pagina dedicată şi a folosi SensusAccess, Vă rugăm daţi click aici.

Alba-Iulia-Europe-Direct

Viziteaza Alba Iulia envelopephonemap-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram