Stiati ca? .. Alba Iulia cunoscuta astazi in primul rand ca centru al Marii Uniri..

Publicat în: 
26 septembrie 2014

Stiati ca Alba Iulia, cunoscuta astazi in primul rand ca oras al Marii Uniri a Romanilor, a servit drept capitala a principatului Autonom al Transilvaniei, resedinta princiara, timp de peste 150 de ani incepand cu batalia de la Mohacs din 1526 si caderea orasului Buda din 1541?

In perioada imediat urmatoare infrangerii si disparitiei Regatului Ungar, intreaga zona a Transilvaniei avea sa devina tributara Portii, pastrandu-si in acelasi timp autonomia interna astfel incat dezvoltarea culturala a zonei a fost putin afectata de aceasta schimbare de influente.

La curtea de la Alba Iulia au condus voievozi si principi precum Stefan Bathory devenit mai tarziu principe si rege al Poloniei. Aceasta dinastie de principi Bathoresti a continuat intreaga perioada catre final de epoca renascentista.

Tot in aceasta perioada a fost ridicat si Palatul Principilor Transilvaniei, palat ridicat initial cu rol episcopal, iar apoi refacut de nenumarate ori de diverse figuri istorice. Dinastia Bathorestilor, sinonima cu una dintre perioadele de glorie a Celeilalte Capitale au fost cei care au dat stralucirea si grandoarea acestui simbol al municipiului in calitate de capitala a Principatului Autonom al Transilvaniei. Stefan Bathory a refacut palatul principilor in stil italian, iar nepotul sau, principele Sigismund a continuat cu adaosuri diverse, inclusiv reconstructia orgii distruse in timpul unor confruntari religioase la 1566.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba-Iulia-Trip-Advisor-Certificat-de-excelenta-2018

Documentar

e-Accesibilitate

Suntem alături de persoanele cu deficienţe. În acest sens, oferim serviciul de e-Accesibilitate SensusAccess tuturor celor interesaţi, în mod gratuit.

Pentru a vizita pagina dedicată şi a folosi SensusAccess, Vă rugăm daţi click aici.

Alba-Iulia-Europe-Direct

Viziteaza Alba Iulia envelopephonemap-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram