Curiozităţi

Acasă / Stiati ca… Albei Iulia i-a fost dedicata o emisiune filatelica?

Stiati ca… Albei Iulia i-a fost dedicata o emisiune filatelica?

Publicat în: 3 feb.. 2016
Autor: Municipiul Alba Iulia

La finele lunii noiembrie, Romfilatelia a anuntat lansarea unei noi emisiuni filatelice dedicata orasului-cetate Alba Iulia, creuzet al dezideratelor culturale si de unitate ale romanilor de pretitudeni. Prin noua emisiune, Romfilatelia continua proiectul filatelic Orasele Romaniei ce isi propune sa oglindeasca cele mai frumoase asezari romanesti. Destinata deopotriva colectionarilor si publicului general, aceasta cuprinde patru marci postale ce ilustreaza unele dintre cele mai importante monumente de patrimoniu ale orasului, cu importanta atat pentru rezonanta istorica marcanta, cat si pentru valoarea arhitectonica si sculpturala deosebita.

Astfel, timbrul cu valoarea nominala de 3,00 lei poarta imaginea Portii principalis-dextra ce strabatea zidul sudic al castrului roman al Legiunii a XIII-a Gemina, unul dintre cele mai importante centre ale stapanirii romane in Dacia. De asemenea, in coltul din stanga jos, regasim o reprezentare ecvestra a unui centurion roman.

Timbrul cu valoare nominala de 3,30 lei ilustraza Poarta a III-a (de est) a cetatii bastionare de tip Vauban, Alba Carolina. Dintre cele sapte porti de acces in cetate, aceasta este cea mai mare si mai complexa din punct de vedere arhitectonic, fiind denumita si Poarta lui Carol, oglindind gloria si maretia Imperiului Habsburgic. Langa reprezentarea portii, este prezenta si ilustratia unei laturi a cetatii Vauban.

Pe timbrul cu valoare de 8,00 lei regasim Catedrala Romano-Catolica Sfantul Mihail, cel mai valoros monument de arhitectura medievala din Transilvania (impletire armonioasa a stilurilor romanic, gotic, renascentist si baroc) fiind totodata si cea mai veche, precum si cea mai lunga (81 m) catedrala din Romania. Imaginea este completata si de reprezentarea statuii Arhanghelului Mihail, ce decoreaza bastionul ce ii poarta numele.

Pe timbru cu valoarea nominala de 9,00 lei este oglindita imaginea Catedralei Incoronarii, lacas simbolic al uniunii romanilor de pretutindeni. Construita intr-un timp record, intre anii 1921-1922, a gazduit incoronarea Regelui Ferdinand si a Reginei Maria. Lateral, in partea dreapta inferioara, este infatisata figura Regelui Ferdinand.

Cele patru marci postale au fost lansate împreuna cu un plic prima zi, iar formele de machetare utilizate au fost coala de 32 timbre, minicoala de 5 timbre + 1 vinieta si blocul filatelic de 4 timbre (inclus intr-un album filatelic realizat in 245 de exemplare, care cuprinde si plicul prima zi). Cat despre lansarea emisiunii de timbre, aceasta nu a fost aleasa intamplator, deoarece momentul istoric si politic de la 1 Decembrie 1918 este sarbatorit in prezent ca Ziua Nationala a Romaniei.

Un comentariu:
    • Alba Iulia filatelică (12) | Blog de timbrofil

      […] multe like-uri pe reţelele de socializare. Însă în Alba Iulia lucrurile nu stau deloc aşa! Blogul oficial al oraşului are viziune şi stă mărturie în acest sens, iar printre articolele de promovare a urbei şi-a […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Viziteaza Alba Iulia